dzedaj_joda

Džedaji iz Crne Gore

Grupa mladića iz Crne Gore odlučila je da se na popisu stanovništva izjasni kao Džedaji, u znak protesta zbog, kako ocenjuju, politizacije popisa i aktuelizovanja nacionalnih podela, prenosi crnogorski mediji.

-Zgnušani malograđanskim podelama, došli smo na ideju da se pišemo kao Džedaji da bi izrazili nezadovoljstvo i protest, te da bi obesmislili podelu na Srbe, Crnogorce, Bošnjake, Muslimane . objasnio je jedan od osnivača pokreta, student Fakulteta političkih nauka.

Povezana vest:  Revija Alexandra Nikolića 9. novembra na krovu Robne kuće Zemun

Po rečima ovog studenta, čije se ime ne navodi, mladići su se na taj korak nisu odlučili zato što je to „aktuelno i trendi“.

On navodi da pokret „nema veze sa svetskim pokretima Džedajizma, kojim se izražava religijsko shvatanje bazirano na sinkretizmu, odnosno mešanju religija“.

Džedaji iz Crne Gore poručuju da su u njihove redove dobrodošli svi.

Povezana vest:  Poseban terminal za poznate na aerodromu u Los Anđelesu

-Naše shvatanje pripadnosti redu Džedaja se oslanja na to što je pripadnost inkluzivna, međurasna i međuverska, te imamo Džedaje ateiste, pravoslavne Džedaje i druge… – rekao je budući politikolog.

U Crnoj Gori je toku popis stanovništva koji se završava 15. aprila. Popisu je prethodila kampanja kojom su razni društveni subjekti pokušali i uticati na ljude kako da se izjasne verski i nacionalno.

Povezana vest:  Pozorišni i muzički program KPGT do 30.aprila