Izložba grafika Ivana Jovanovića „Zbogom oružje“

zbogom_oruzje_izlozbaIzložba grafika Ivana Jovanovića „Zbogom oružje“, koja predstavlja priču o odnosu čoveka i predmeta, biće otvorena sutra u Galeriji „Grafički kolektiv“.
Galerija je u katalogu podsetila da autor koristi konkretan predmet, pištolj, koji izaziva određene asocijacije vezane za njegovu funkciju, po pravilu destruktivnu, a jednačina pištolj jednako čovek ostvarena je postavljenjem „portreta“ pištolja na keramički oval, koji je umetnut u formu nalik nadgrobnoj mermernoj ploči. 
Ono što proizilazi iz teme kojom se autor bavi je proces koji se odvija u dva smera, u jednom je to personifikacija predmeta, a u drugom depersonalizacija portreta, naveo je u katalogu istoričar umetnosti Nikola Šuica.
On je dodao da motivi u radu Jovanovića asociraju na grobljansku estetiku prizora koja sez
e do ratobornih vremena pre laserskih nišana ili senzora, čak u znacima starih religija, mogućih bogumila ili stećaka.
Šuica je istakao da autor poučen nasleđem ophođenja i kulture u Srbiji devedesetih godina, uz sav mogući humor ili cinizam, suočava posmatrače s esencijom egzistencijalnih zapleta u koje smo svi prisilno uvedeni.

Povezana vest:  King Majestic proglašen za Najbolji sladoled u 2022. godini

Ivan Jovanović (33, Kragujevac) diplomirao je na Fakultetu likovnih umetnosti gde i magistrirao na odseku grafika. 
On je član ULUS-a od 2005. godine i osnivač je i član udruzzenja umetnika GiH. Do sada se predstavio na više samostalnih i grupnih izložbi.
Izložba će biti otvorena do 13. februara.