split

Prvi splitski gej prajd protiče mirno

Oko 200 učesnika prvog „Split prajda“, gejeva, lezbejki, biseksualaca i tranšeksualaca, okupilo se danas u parku Dardin u Splitu odakle se pripremaju na defile centrom grada i uz obalu.

Incidenata, osim verbalnih, nema iako je policija, čiji je broj oko 400, preventivno privela 50-ak lica, uglavnom zbog nađenih baklji ili kapa fantomki, odnosno jer nisu imali lične karte. Skup organizuju udružanja Kontra, Iskorak i Domine, a policija ga je procenila kao skup visokog rizika, pogotovo što se poslednjih dana pretilo kontramitingom i što je preksinoć srušena instalacija postavljena povodom manifestacije.

Povezana vest:  OMV donirao tehničke uređaje deci iz SOS Dečijeg sela u Kraljevu

Učesnici skupa okruženi su kordonima policije i utereni u prostor unutar gvozdenih ograda, a građani koji su se okupili s druge strane barikade uglavnom mirno komentarišu događaj, osim povremenog  vređanja i konstatacija kako skup „vređa branioce“.

Iako su gradske vlasti š gradonačelnikom Zzeljkom Kerumom na čelu zabranile održavanja skupa na rivi (obali), dajući im alternativne lokacije, organizatori su insistirali na rivi gde se nalazi i bina oko koje je policija. Policija je skup proglasila događajem visokog rizika, pa događaj nadleće i helikopter, a policija sve snima kamerama.

Povezana vest:  „Bečka škola“ za vlasnike pasa

Poslovnim i ugostiteljskim objektima koji su na putu kojim će se kretati povorka savetovano je da u to vreme budu zatvoreni, a kafićima da piće poslužuju u plastičnim čašama kako u slučaju izgreda ne bi bilo uništavanja imovine. Ekstremno desničarska Hrvatska čista stranka prava odustala je od namere da napravi kontramiting, kao što to radi u Zagrebu, a poslednjih dana plašila je učesnike i policiju tvrdnjama da pouzdano znaju da će se za vreme održavanja parade desiti izgredi.

Povezana vest:  BEER FEST U VRNJAČKOJ BANJI

Jutros je na železničkom vijaduktu osvanuo transparent s pozivom Splićanima da zaustave skup, a Kerum je sve pozvao na red, mir i pristojno ponašanje.

Osim gradske organizacije Hrvatske narodne stranke, učešće su najavili i poznati književnici Jurica Pavičić i Ante Tomić, kao i holandska ambasadorka Stela Roner-Grubačić. Holandija podržava aktivnosti polnih manjina, u što spada i deseti po redu „Zagreb Prajd“ koji će se naredne subote održati u Zagrebu.