Rambo savetuje kako uštedeti do 4.000 evra

 

Rambo-Amadeus-1Ekološko angažovani alternativni muzičar Rambo Amadeus objavio je listu praktičnih saveta kako racionalnijim korišćenjem energije prosečno domaćinstvo može uštedeti mesečno 20 evra, odnosno 2.000 do 4.000 evra za deset godina.

-Prosečno domaćinstvo na Balkanu troši tri do pet puta više energije nego u Danskoj. Ušteda struje, gasa, nafte, uglja, znači i uštedu novca i očuvanje okoline…uz malkice rada skrešite raccune 10-30 posto. Ako vam 2.-3.000 dinara mesečno ne izgleda bitno, pomnožite sa 10 godina, videćete da ste uštedeli između 2. i 4.000 evra“, saopštio je Rambo.

Povezana vest:  Nova faza radova na mostu „Gazela” počinje u nedelju, 25. jula

Muzičar je izneo listu sa 12 tačaka, u kojima između ostalog predlaže da se stavljaju „grejalice, kaloriferi i ostala grejna tela uvek u najhladniji deo kuće ispod prozora“.

-Iza radijatora i TA peći obavezno stavite tablu lima ili stirodura da spreči odlazak toplote kroz zid napolje, nego da se odbija nazad u prostoriju. Kad se tuširate, držite začepljenu kadu, vodu otpustite tek za sat, dva, kad se ohladi, šteta je tu toplotu bacati u kanalizaciju – savetuje Rambo Amadeus.

Povezana vest:  Krenite na put lepote vaše kože!

Prema njegovom mišljenju, dobro je stavljati „na ulazna vrata kukice za kačenje garderobe, (jer su) kaputi i jakne odlični izolatori, pa toplota preko vrata ne izlazi napolje“.

-Kuvajte jela za dva dana. Tako palite šporet duplo ređe, a i štedite vreme. Uvek sačekajte da se napune skroz mašine za sudove i veš, tek onda ih palite – poziva muzičar.

Uz to ormane i stalaže obavezno treba postavite na spoljne zidove jer se tako dobija dodatna toplotna izolacija, a bojler ne treba da greje vodu preko 50 stepeni.

Povezana vest:  Kasting za spot Hip Hop grupe V.I.P u adidas radnjama, prijavi se – pokaži da si jedinstven

-Ako u državi ima na primer milion domaćinstava i ako svi primene ove metode, mesečno se oslobađa izmedju 10 i 30 miliona evra, a na godišnjem nivou između 100 i 300 miliona evra! Taj novac bi počeo da kruži tržištem i blagotvorno utiče na standard, ne bi pao u nepovratni ‘bunar’ računa za energiju – smatra Rambo.