rampa

Postavljanje pristupne rampe i volonterska akcija u saradnji Centra za razvoj inkluzivnog društva i L`Oréal-a

NOVOBEOGRADSKA OSNOVNA ŠKOLA „BRANKO RADIČEVIĆ“ DOSTUPNA OSOBAMA S INVALIDITETOM

Jedna od najvećih osnovnih škola u Beogradu i u zemlji, „Branko Radičević“ u novobeogradskom bloku 45, postala je dostupna i osobama sa invaliditetom. Izgradnjom pristupne rampe su ispunjeni standardi pristupačnosti, pa je učenicima sa invaliditetom i zaposlenima koji se otežano kreću olakšan ulaz na radno mesto, a roditeljima sa invaliditetom omogućeno da učestvuju u školovanju svoje dece. U ovoj školi je, osim postavljanja rampe, uređen i deo školskog dvorišta u sklopu volonterske akcije organizovane u saradnji Centra za razvoj inkluzivnog društva (CRID) i kompanije L’Oréal Balkan.

Povodom početka akcije uređenja školskog dvorišta i zvaničnog otvaranja rampe, Miloš Petrović, zamenik predsednika opštine Novi Beograd, je naglasio kako je i opština uvek spremna da izađe u susret ovakvim inicijativama i podrži izgradnju prilaznih rampi koje će učenicima i drugim osobama sa invaliditetom omogućiti ulazak u školu.

Povezana vest:  Poster Mikija Mausa prodat za više od 100.000 dolara

„Prilazne rampe na ulazima u osnovnim školama su preduslov za inkluzivno obrazovanje. U Srbiji je do sada bila praksa da se deca sa invaliditetom školuju u specijalnim školama, jer mnoge obrazovne institucije nisu prilagođene njihovim potrebama. Zbog nepostojanja prilaznih rampi, roditelji decu sa invaliditetom nisu upisivali u škole koje su im u najbližem susedstvu“ – rekla je Vesna Bogdanović, izvršni direktor CRID-a, i dodala da je rampa izgrađena zahvaljujući L’Oréal-u koji već nekoliko godina podržava lokalne projekte koji doprinese integraciji, sticanju kvalitetnog obrazovanja i stvaranju jednakih šansi za sve.

Povezana vest:  Ovo smo čekale! Čarape sa gaćicama Lisca su stigle

volonteri

Predstavnici CRID-a i zaposleni u kompaniji L’Oréal Balkan, učestvovali su i u velikoj volonterskoj akciji koja je za cilj imala uređenje školskog dvorišta. Ofarbana je nova prilazna rampa, stubovi rasvete, tribine, zid i betonske površine, očišćeno dvorište, posađeno zelenilo i drveće i obavljeni i drugi poslovi na obnavljanju tog prostora. Sve ove aktivnosti su organizovane povodom „Dana građana“, koji L’Oréal obeležava širom sveta u junu svake godine.

“L’Oréal proslavlja „Dan građana“ (Citizen Day), kako bi kompanija podsetila zaposlene na značaj doprinosa zajednicama u kojima smo prisutni. To je dan kada se zaposleni, u više od 100 zemalja širom sveta, okupljaju da obeleže dan solidarnosti među ljudima i posvete svoje vreme nekoj društveno odgovornoj inicijativi.” – rekla je Brigite Streler (Brigitte Streller), generalna direktorka L`Oréala Balkan i izrazila zadovoljstvo zbog toga što je to ove godine u Srbiji obuhvatilo postavljanje rampe koja je školu „Branko Radičević“ učinila dostupnom i osobama sa invaliditetom, i volontersku akciju u saradnji sa CRID-om.

Povezana vest:  Neizbrisiv osećaj negovane kože uz NIVEA Supreme Touch kremasti gel za tuširanje

Škola „Branko Radičević“ je već treća osnovna škola u Beogradu, u kojoj je na inicijativu CRID-a i uz podršku L’Oréal-a postavljena pristupna rampa.