“Tattooed room”, Dragan Vojvodić – izložba u O3onu
Dragan-VojvodicU galeriji O3on će od 17. do 27. februar biti postavljena izložba “Tattooed room”, Dragana Vojvodića. Otvaranje i performans na programu su 17. februara u 18 časova.
Novosadski umetnik mlađe generacije, projektom “Tattooed room” nastavlja sa svojom prepoznatljivom umetničkom praksom da na višemedijski način problematizuje aktuelne društvene fenomene.
Projekat “Tattooed room” izdvaja i analizira fenomen tetoviranja kao estetski medij kroz koji se promovišu ekstremističke ideologije upletene u svakodnevicu. Skinhed grupacija, koju autor postavlja u središte analize, ljudsku kožu, njenu intimnost, nedodirljivost i suverenost, pretvara u politički prostor i poprište sukoba estetika i politika svakidašnjeg života.
Da bi prikazao svakodnevnu infiltraciju fašističkog diskursa u prostor neutralnosti građanskog života, autor prenosi dizajn tetovaže u enterijer sobe, koja, kao prividno izolovan i zaštićen prostor, postaje pozornica na kojoj se prepliću udobnost intimnog života i destrukcija koja njime postepeno ovladava. Dizajn koji na prvi pogled ima umirujuću estetsku funkciju postaje otvorena pretnja, a skrivena funkcija lepog kao poslednje maske smrti postaje očigledna, kada u sobi uočimo poreklo i karakter slika koje nas okružuju.
U radu “Tattoo dilema” autor agresivni i preteći credo Skinhead until true death transformiše na vlastitoj koži u Umetnik do smrti. Menjajući smer pretećeg skinhedovog stejtmenta u zakletvu na kreativnost, autor se suprotstavlja u prostoru intimnosti sobe i kože, prekrivene pretećim slikama, fašizaciji svakidašnjeg života.
Biografija:
Dragan Vojvodić rođen u Kuli 1965. godine (Vojvodina, Srbija). Likovnu akademiju upisuje u Sarajevu, a diplomira na novosadskoj Akademiji umetnosti, na odseku za slikarstvo, u klasi prof. Jovana Rakidžića. Izlaže od 1996. godine. Radovi su mu zastupljeni u više kolekcija u zemlji i inostranstvu (Portugal, Island, Finska, Grčka, Rusija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija). Član je SULUV-a i ULUS-a.

Povezana vest:  Otvoren prvi Fashion&Friends store u Hrvatskoj