maketa_mosta

Veliki broj građana video maketu mosta preko Ade

Već prvog dana veliki broj Beograđana posetio je izložbeni prostor u prizemlju bivše Robne kuće „Beograd”, u Knez Mihailovoj 5, gde je postavljena maketa mosta preko Ade sa pristupnim saobraćajnicama. Ova svojevrsna izložba, koja uključuje fotodokumentaciju o izgradnji mosta i video-zapise, biće otvorena do kraja septembra.

Maketa je urađena u razmeri 1:1.000 i sadrži više hiljada delova, a Vladanu Jovanovićy bilo je potrebno tri nedelje da je sastavi.

– Profesionalno se bavim maketarstvom, a izrada ove makete za mene je bila veliki izazov. U njenoj izradi sam uživao zato što je i sama građevina prelepa – kada pravite maketu lepog objekta osetite svu draž ovog posla. Drago mi je što je izložena u Knez Mihailovoj ulici, jer je na taj način dostupna velikom broju Beograđana. Nadam se da će je moji prijatelji i rođaci što pre pogledati, jer me zanima njihovo mišljenje i o maketi i o budućem izgledu mosta sa pristupnim saobraćajnicama – ističe Vladan.

Povezana vest:  33. PERWOLL FASHION WEEK, Izložba „Sirogojno i Dobrila: jedna priča" otvorila 33. Perwoll Fashion Week

Dvadeset jednogodišnji Đurica živi na Ceraku i izgradnju mosta pratio je od postavljanja prve ploče do njegovog spajanja.

– Novi most na Adi je veličanstven. Za vikend sam imao priliku da stub vidim od podnožja, a kada preko njega bude išao saobraćaj i kada ga budem prelazio pešačkom stazom, više pažnje ću obratiti na razgledanje Beograda –  kaže Đurica.

Povezana vest:  Postanite urbani baštovan u samo 5 jednostavnih koraka

Kao dugogodišnji beogradski novinar Branislav se seća gradnje „Gazele”, ali ističe da je razlika velika – most „Gazela” je po mnogo čemu bio ispred svog vremena, ali ovaj na Adi kao da je deo scenografije naučnofantastičnog filma. Milica nije uspela da se tokom vikenda prošeta mostom, ali napominje da je most divan i da je Beograd posle dužeg vremena dobio građevinu koju zaslužuje.

Uprkos toplom danu, Bojana je došla u Knez Mihailovu da maketu pogleda gurajući kolica sa šestomesečnom bebom, a penzioner Dragan istakao je da je šteta što Beograd nije ranije dobio ovakvu građevinu, kojom može da se ponosi pred svim drugim metropolama.

I Nebojši je žao što most nije ranije izgrađen, budući da je do skora radio na Banovom brdu, a živeo na Novom Beogradu.

Povezana vest:  Najaktuelnije muzičke zvezde stižu na „Sneakerville“

– Siguran sam da će novi most znatno rasteretiti saobraćaj u Beogradu i da ćemo napokon „prodisati”. Lepo je što je Beograd dobio još jedan simbol, ali je mnogo značajnije što se njegovom gradnjom rešava problem koji naš grad ima sa velikim brojem automobila u saobraćaju – naglašava Nebojša.

Most na Adi spojen je 8. avgusta, a proteklog vikenda bio je otvoren za sve posetioce koji su želeli njim da prošetaju. Radovi su nastavljeni i most će, kako je najavljeno, biti otvoren za saobraćaj u decembru ove godine.