Arhiva 2010.Sportisti za akciju ispravi se i vezbajZdrava kičma –  zdrav život

Stručnjaci Spinalnog centra Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti „Banjica“, predstavlili su plan aktivnosti ovogodišnje kampanje za zdravu i pravu kičmu „Ispravi se i vežbaj“, koja je uspešno započeta prošle godine.

Upravnik Spinalnog centra prof. dr Zdeslav Milinković, kao i direktor Instituta za ortopedsko-hirurške bolesti „Banjica“, prof. dr Slobodan Slavković, najavili su nastavak kampanje, i pozvali sugrađane da zajedno sa svojim mališanima prisustvuju javnom času vežbanja sa istaknutim srpskim sportistima, koji su podržali akciju – Vanjom Grbićem, Predragom Danilovićem, Dragutinom Topićem, Tanjom Petrović i mnogim drugim. Javni čas vežbanja za zdravu i pravu kičmu biće održan 23. 10. 2011. godine, od 10 do 12 časova, na Trgu Republike. Na Trgu će mladi fudbaleri Partizana odigrati kratak revijalni meč, a Ivana Jorović, mlada nada tenisa družiće se sa decom i prezentovati novu vrstu tenisa sa gumenim lopticama. Tom prilikom posetioci će imati priliku da obave besplatne preglede kičmenog stuba, dobiju adekvatne lekarske savete, i da se edukuju o problemima deformacije kičme kod dece, kao i potrebom za ranim otkrivanjem deformiteta.

Povezana vest:  Humanitarni projekat „Veliko srce“ kroz najbolje fotografije

„Deformacije kičme su značajan i ozbiljan problem, posebno kod mladih i kod dece. Takozvani „sedeći način života“ i odsustvo fizičke aktivnosti glavni su krivci što se degenerativne promene kičme javljaju sve ranije, a danas nije retko da se na bolove u leđima žale i najmjlađi. Rano otkrivanje i lečenje deformacija kod dece je suštinsko u cilju sprečavanja njihovog pogoršanja tokom rasta, a redovnim vežbama i kontrolama postiže se značajno smanjenje slučajeva koji zahtevaju lečenje otrozama i operativnim putem“, izjavio je prof. dr Zdeslav Milinković.

Povezana vest:  Stres, bolovi u kičmi i leđima i poremećaj sna su tri najčešća zdravstvena problema studenata u Srbiji

Pored raznih edukativnih seminara koji će se realizovati širom Srbije, iz Spinalnog centra su najavili da će nastaviti da organizuju časove fizičkog vaspitanja za zdravu i pravu kičmu. Zahvaljujući prošlogodišnjim aktivnostima po beogradskim osnovnim školama, skoro 60 odsto roditelja i nastavnika je počelo da obraća pažnju na držanje dece, što svakako predstavlja pomak, budući da profesori fizičkog vaspitanja apeluju da su fizičke sposobnosti učenika sve lošije.

Povezana vest:  Niš dočekao ovacijama selektora Svetislava Pešića i učesnike šestog panela programa „Putem šampiona“ Novak Đoković Fondacije

Kampanja „Ispravi se i vežbaj“, pokrenuta je 2010. godine u cilju ranog otkrivanja i lečenja deformacija, povreda i oboljenja kičmenog stuba, naročito kod dece, uz ideju da se mesec oktobar proglasi mesecom borbe za pravu i zdravu kičmu. Spinalni centar Instituta za ortopedsko – hirurške bolesti „Banjica“ akcijom „Ispravi se i vežbaj“ želi da postavi standarde zdravstvenog vaspitanja širom Srbije, kao i u zemljama u regionu, ujedno i obeležavajući 16. oktobar  – svetski dan kičme, proglašen od strane UN i Inicijative „Bone and Joint Decade“.