20111103-LaChauxDeFonds-01

Skulptura za rodni grad Ševrolea povodom stogodišnjice

Chevrolet će naručiti izradu savremenog javnog umetničkog dela u gradu La Šo de Fon, rodnom mestu jednog od osnivača brenda, Luja Ševrolea. Skulptura će obeležiti 100 godina od osnivanja jednog od najboljih automobilskih brendova u svetu. Umetničko delo će se podići na Park del Uestu (Parc de l’Ouest) u La Šo de Fonu.

Pobedničko umetničko delo će odražavati vrednosti koje su proslavile kompaniju Chevrolet i jednog od njenih osnivača u 130 zemalja širom sveta: pionirski duh invoacije, duboki smisao za optimizam i strast za izvlačenje maksimuma iz prilika koje nam život pruža.

Znamenitost za proslavu veka globalnog uspeha

Takmičenje u grupi međunarodno priznatih umetnika će odlučiti ko će stvarati to umetničko delo za Park del Uest u tom gradu. Žiri koji će odabrati pobednika uključuje predstavnike grada La Šo de Fon i kompanije Chevrolet, direktora Kancelarije za kulturu kantona Nešatel, kao i američkog ambasadora u Švajcarskoj i Lihtenštajnu i predsednika Švajcarske federalne komisije za umetnost.

Povezana vest:  Održan Lego dan za najmlađe

Ovaj projekat znači mnogo gradu La Šo de Fon, koji je deo svetske baštine pod zaštitom UNESCO-a. “Oduševljeni smo što ćemo dobiti umetničko delo. Stogodišnjica Chevrolet-a i taj projekat nam pružaju priliku da komuniciramo o kreativnim silama koje je pokrenuo La Šo de Fon i koje su uticale na celu planetu”, kaže Pjer-Andre Monar, gradonačelnik ovog grada.

2011. je za Chevrolet jedinstvena godina u kojoj je lansirano sedam novih automobila u Evropi i pokrenuto niz inicijativa za proslavljanje 100. rođendana brenda. “Ponosni smo na činjenicu da smo uspeli da privučemo međunarodno priznate umetnike da se priključe ovom takmičenju u godini kada Chevrolet proslavlja stogodišnjicu”, izjavio je Vejn Branon, predsednik i upravni direktor kompanije Chevrolet Europe. “Sa zadovoljstvom iščekujemo podizanje modernog spomenika svom brendu i njegovom osnivaču, koji ima potencijal da postane znamenitost sam po sebi”.

Povezana vest:  Začini u hrani pomažu u kontroli telesne težine

Umetnici

„Obećavajući izbor umetnika sa visokim ugledom u svojim oblastima umetnosti će nam predstaviti niz predloga”, objašnjava Hans Rudolf Rojst, član žirija i predsednik Federalne komisije za umetnost. “S obzirom na specifičnost lokacije i bogat kontekst verovatno ćemo videti neke inspirativne rezultate”.

Olivie Mose je obožavalac oldtajmera poreklom iz regije La Šo de Fon, a trenutno živi uglavnom u Taksonu (Arizona, SAD). On će sarađivati sa Silvijom Fleri, koja je poznata u oblasti popularne umetnosti i po korišćenju luksuznih detalja u svom umetničkom izražavanju. Umetnički duo Sabina Lang i Daniel Bauman poznat je po instalaciji hotela Everland koji je predstavljen na 6. nacionalnoj izložbi u Švajcarskoj (Ekspo.02), a nedavno je dovršio i umetničko delo na luksuznom brodu.

Grčki umetnik koji se bavi instalacijama i pejzažom, Kostas Varocos, veoma je vezan i za SAD i za Švajcarsku, a stvorio je brojna dela u svojoj domovini, kao i u inostranstvu. Kristijana Gonzenbaha, jednog od najmlađih talenata Švajcarske, inspirisala su interesovanja za nauke i studije u oblasti biologije. To ga je dovelo do ispitivanja zooloških fenomena, a skorašnji primer njegovog rada je skulptura kita u prirodnoj veličini.

Povezana vest:  LOOK OF MUSIC – Schwarzkopf pokreće takmičenje na internetu za najbolji stil Evrope u susret izboru za pesmu Evrovizije 2011

Žiri

Proizvođač automobila i La Šo de Fon drage volje ujedinjuju poglede grada i njegovih stanovnika. Osim Lorena Kurta, direktora Odseka za prostorno planiranje, žiri takođe uključuje Ladu Umšteter, direktorku Muzeja lepih umetnosti La Šo de Fon, i Kloda Andrea Mozea, lekara koji je ujedno i komesar za kulturu.

Na čelu projekta je Friderike Šmid, menadžer projekta sa iskustvom u umetničkim projektima koji su vezani za određenu lokaciju. “Jedinstveni umetnički projekti nastaju iz prostora koji je namenjen ljudima i sa kojim su oni povezani. Kako bi se to postiglo, potrebno je pažljivo razmotriti specifičnosti lokacije i stavove stanovnika”, kaže Šmid.

Završetak umetničkog dela se očekuje u roku od nekoliko meseci nakon što žiri donese odluku na proleće 2012.godine.