Kristalna nagrada Fondu dr Zoran Đinđić 

KRISTALNA_NAGRADAKristalna nagrada za najbolji projekat mladih i za mlade u 2009. godini, dodeljena je Fondu dr Zoran Đinđić za program stipendija mladih srpskih profesionalaca u Austriji . 
Nagrađeni projekat Fonda dr Zoran Đinđić „Iskusiti Evropu mladi srpski profesionalci u Austriji – program stipendija“ otvorio je mladima mogućnosti koje država nije u stanju u ovom momentu i dobar je primer kako se u uslovima, kada nadležne institucije nemaju uhodane mehanizme za spovođenje sličnih projekata, može uspešno doprineti bržem približavanju društva evropskim vrednostima i standardima, naveo je žiri Kristalne nagrade, koju dodeljuju Dom omladine Beograda i ProConcept. 
Istovremeno, projekat promoviše i doprinosi saradnji pojedinaca, organizacija civilnog društva, institucija i poslovnog sektora, kao i međunarodnu ili regionalnu saradnju, naveo je žiri, kojim je predsedavao koordinator Ulof Palme centra za Srbiju Danilo Milić. 
Kristalnu nagradu, koju čini novčani iznos od 300.000 dinara i prelazni pehar, a obezbeđuju je Olof Palme International Center i ProConcept, primila je u Domu omladine predsednica UO Fonda dr Zoran Đinđić, Ružica Đinđić.
Prateća nagrada za najbolju projektnu ideju dodeljena je projektu “Fabrika ideja” Omladinskog kulturnog centra “Reformars” iz Trstenika, a za najbolji komunikacioni pristup proglašen je Internacionalni festival queer filma “Merlinka”, u organizaciji GLIC-a. Konkurs za Kristalnu nagradu bio je otvoren od 18. januara do 8. februara i u konkurenciju su ušla 43 projekta.
U žiriju su,osim Danila Milića iz Ulof Palme centra, bili i direktor DOB-a Milan Lučić, Vesna Stanojević iz Savetovališta protiv nasilja u porodici, konsultant Srđan Svirčev, Danko Runić iz Beogradske agencije za saradnju sa nevladinim organizacijama i evropsku harmonizaciju i Kosta Andrić iz Kancelarije za mlade Beograda. 
Dodelu Kristalne nagrade za 2009. godinu podržalo je i Ministarstvo nauke i sporta Srbije.

Povezana vest:  U Beču se na 290 lokacija može kupiti božićna jelka