swarovski 

U decembru počinje gradnja fabrike Svarovskog u Subotici
 
Predstavnici Vlade Srbije i kompanije „Svarovski“  potpisali su danas Memorandum o razumevanju, čime su stvoreni preduslovi da vodeći  svetski proizvođač kristala za nakit investira u otvaranje fabrike u Subotici.
Memorandum su u zgradi predsedništva Srbije potpisali ministar ekonomije i regionalnog razvoja Nebojša Ćirić, gradonačelnik Subotice Saša Vučinić i ambasador Austrije Klemens Kojo.
Ministar Ćirić je, posle potpisivanja dokumenta, istakao da već danas otpočinju
pripremne radnje kako bi u decembru kompanija „Svarovski“ otpočela gradnju proizvodne hale u Subotici. Ćirić je precizirao da će investicija u prvoj fazi biti vredna 15 miliona evra, a u  drugoj 25 miliona evra, a za početak će posao u fabrici dobiti 600 građana Subotice.
Duck Fancy Felicia_swarovskiReč je, inače, o prvoj fabrici „Svarovskog“ van Austrije, a investicija je dobijena u konkurenciji sa više zemalja koje su iskazale interesovanje za saradnju sa ovom multinacionalnom kompanijom.
-Ova investicija i prisustvo “Svarovskog“ pokazuje zašto je Srbija u 2011. godini lider
u privlačenju stranih investicija u regionu – rekao je ministar Ćirić, i konstatovao  da je Srbija još jednom pokazala da je veoma atraktivna za strane investitore.
Ministar Ćirić je izrazio uverenje da će slični sporazumi biti potpisani sa još dva velika inostrana investitora.
-Ova investicija pokazuje da strategija vlade daje rezultate, imamo proizvodnju namenjenu izvozu, otvaranje novih radnih mesta i to u uslovima nezabeležene svetske ekonomske krize – konstatovao je Ćirić, dodajući da je uspešna realizacija posla sa kompanijom „Svarovski“ dokazala utemeljenost prelaska sa antikriznog modela zasnovanog na potrošnji na model proizvodnje namenjene izvozu.
Memorandum je trebalo da potpiše član izvršnog borda kompanije „Svarovski“ Markus Langes Svarovski, koji, međutim nije mogao da sleti u Beograd zbog magle.
Potisivanju je prisustvovao i ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić.
Ambasador Klemens Kojo izjavio je da je magla sprečila da predstavnik kompanije „Svarovski“ sleti u Beograd, ali da neće sprečiti inveticiju „Svarovskog“ u Subotici.
Vlada Srbije je, prema njegovim rečima, pokazala veliku profesionalnost, i kompanija „Svarovski“ se nada dugoj i uspešnoj saradnji.
-Odluka da “Svarovski“ dođe u Srbiju svedoči o nameri da se u Srbiji proizvode visokokvalitetni proizvodi, i gospodin “Svarovski“ želi da u narednim mesecima dođe u Srbiju – rekao je austrijski ambasador.
Gradonačelnik Subotice Saša Vučinić izrazio je očekivanje da će taj grad opravdati poverenje investitora, i da to neće biti i poslednja velika kompanija koja će  proizvoditi u subotičkoj industrijskoj zoni.
U pregovorima sa vodećim svetskim proizvođačem, koji su vođeni tokom ove godine, učestvovali su predstavnici Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja i Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA) u saradnji sa Austrijskom ambasadom.
Svarovski International Holding AG bavi se proizvodnjom kristala za nakit i ukrasne  figure, kao i materijala od kristala za modnu industriju i kristalne lustere.
Ova kompanija, koja u oko 120 zemalja širom sveta zapošljava oko 23.000 ljudi, u 2010. godini imala je obrt od 2,06 milijardi evra.
Povezana vest:  Tim Evrope: EIB potpisao 40 miliona evra sa Banca Intesa Beograd za podršku srpskim malim biznisima