ploce_i_gramofon

Ploče su (opet) u modi

 

Gramofonske ploče možda deluju zastarelo ili samo kao neophodan rekvizit di-džejeva, ali njihova prodaja sve više raste – toliko da izdavačke kuće jedva uspevaju da zadovolje potražnju. Jedna njujorška fabrika odlučila je, zato, da reciklira stari vinil u nove albume i ponudi novu muziku zainteresovanima, prenosi AFP.

U jednom kafeu u Bruklinu, koji je istovremeno i muzička prodavnica, muzika koja se čuje sa zvučnika ne dolazi sa ajpoda ili CD-a, već je reč o ličnoj kolekciji LP-ova vlasnika radnje. Kao i druge prodavnice u Americi, „Blek gold“ prodaje više ploča nego što su mogli i da zamisle. Ustvari, sa porastom prodaje od 37 procenata prošle godine, stare ploče ponovo se vraćaju na velika vrata posle skorog nestanka iz muzičke industrije sa pojavom MP3 plejera.

Povezana vest:  Društvene mreže izazivaju depresiju kod tinejdžerki

Vlasnik prodavnice Džef Obliga smatra da se kupci okreću vinilu jer je zvuk na pločama bolji nego digitalni:

-Zvuk, ako imate odgovarajuću opremu, daleko je superiorniji. Gotovo kao prava stvar – ako ne i bolja, ponekad.

Kada je reč o povratku ploča, ne može se izbeći ni modni momenat.

-Mržim reč trendi, ali upravo je to – to. Skroz je “kul“ pojaviti se na nečijoj kućnoj žurci na kojoj se pušta muzika sa ploča – rekla je Sara Elbert, jedna od mušterija.

Povezana vest:  Rok za slanje prijava za konkurs Ideja za bolje sutra produžen do 17. jula

Za proizvođače ploča to su dobre vesti, ali i mnogo posla. Mala fabrika Tomasa Berniha specijalizovala se za proizvodnju nekoliko albuma vrhunskog kvaliteta, ali je potražnja tolika da su morali da proizvode duplo više.

-Na neki način smo se upecali i sada se sve više širimo. Dogodilo mi se da su mušterije bukvalno vikale na mene što imam samo dve mašine. Zbog toga sam morao nekako da dobavim još tri – kaže Bernih, vlasnik i menadžer fabrike „Bruklinfono“.

Povezana vest:  Noć istraživača startuje večeras!

Vinil je materijal baziran na petroleju i prilično je skup tako da je „Bruklinfono“ u pokušaju da uštedi novac počeo da proizvodi nove albume od recikliranih ploča.

-Stare dame, kao što je moja baka, donosile bi mi svoje ploče, kao i moj ujak i momci sa ulice – objašnjava svoje početke Tomas Bernih.

Ploče i dalje čine svega jedan prodenat prodaje muzičkih izdanja u SAD i sasvim sigurno neće spasiti muzičku industriju, ali sa novim interesovanjem, starim pločama udahnut je i nov život i nada da će LP-ovi nastaviti da traju još neko vreme.