sneg

Škole neće raditi,vanredna situacija za sada u 32 opštine
 
Gradski štabovi za vanredne situacije širom Srbije odlučili su da će nastava u osnovnim i srednjim školama biti obustavljena od sutra do 10. februara, a Republički štab za vanredne situacije odlučiće u toku dana da li će vanredna situacija biti uvedena u celoj državi.
Zbog snega i niskih temperatura do sada je u 32 opštine u Srbiji proglašena vanredna situacija, rekao je načelnik Sektora MUP-a za vanredne situacije Srbije Predrag Marić.
U toku popodneva znaće se da li će vanredna situacija biti proglašena na teritoriji cele Srbije, za samo jedan deo ili neće biti proglašena uopšte, rekao Marić.
On je dodao da će odluka Republičkog štaba za vanredne situacije zavisiti, pre svega, od izveštaja sa terena.
Nevreme i hladnoća do sada su odneli devet života u Srbiji, podsetio je Marić.
Gradski štabovi za vanredne situacije u Kraljevu, Valjevu, Smederevu, Jagodini, Užicu, Dragačevu i Kosovskoj Mitrovici odlučili su da obustave nastavu u o srednjim i osnovnim školama od 6. do 10. februara, dok će vrtići uglavnom raditi uobičajeno, javili su dopisnici agencije Tanjug.
U podrinjskim opštinama Ljubovija, Krupanj i Mali Zvornik takođe neće biti nastave, a u tom kraju je i dalje na snazi vanredna situacija, iako je snabdevanje elektičnom energijom, životnim namirnicama i lekovima redovno.
U Nišavskom okrugu u tri opštine, Aleksinac, Ražanj i Svrljig, na snazi su odluke o vanrednoj situaciji, ali su svi magistralni i regionalni pravci u Nišavskom, Topličkom i Pirotskom okrugu prohodni, a saobraćaj se obavlja otežano u višim predelima.
Na teritoriji Valjeva nije uvedena vanredna situacija, ali je Štab za vanredne situacije danas odlučio da sve osnovne i srednje škole na teritoriji tog grada od sutra neće raditi.
Gradski štab za vanredne situacije zaključio je danas da je stanje u Novom Sadu redovno i da za sada nema potrebe za uvođenje vanrednog stanja zbog snežnog nevremena, dok će odluku o radu osnovnih i srednjih škola prepustiti resornom ministarstvu.
Komandant Štaba za vanredne situacije u Kruševcu Dragan Jovanović rekao je da škole neće raditi, što je preporucio ministar prosvete Žarko Obradović, iako u tom gradu nije uvedena vanredna situacija.
U Kruševcu su svi magistralni, regionalni i lokalni putni pravci prohodni, snabdevenost energentima i električnom energijom je na zadovojavajućem nivou, nema prekida u telekomunikacionoj mreži tako da ne postoji osnova da se proglasi vanredno stanje, rekao je Jovanović.
Autoputevi i magistralni putevi u Srbiji od jutros su vlažni, a mestimično ima snega u visini do pet ili 10 santimetara, pa JP „Putevi Srbije“ preporučuju opreznu vožnju.
Leda ima na putevima Dub – Bajina Bašta – Rogačica – Okletac, Dub – Kostojevići – Rogačica – Debelo Brdo, Kremna – Kaluđerske bare – Bajina bašta, Bela Zemlja – Ljubiš.
Neprohodni su putevi Prilike – Katići – Močioci kod Nove Varoši, kao i ski centar Brezovica, a magle ima na Kopaoniku.
Prema prognozi Hidrometeoroloskog zavoda, „ledeni dani“ u Srbiji će trajati do 12. februara.

 

Povezana vest:  Ketrin Zita Džons besna na lekare svog supruga