Asteroid kriv za nestanak dinosaurusa 

asteroid1Dinosaurusi su izumrli kada je u Zemlju pre 65 miliona godina udario ogroman asteroid, snagom jednakom udaru milijardu atomskih bombi, saopštio je tim svetskih naučnika i izrazio nadu da je debata o tom pitanju sada okončana. 
Posle 20 godina istraživanja, tim od 41 naučnika zaključio je da je asteroid širok oko 15 kilometara pogodio današnju meksičku provinciju Jukatan. 
-Asteroid je u Zemlju udario snagom milijardu puta jačom od atomske bombe koja je bačena na Hirošimu – naveli su naučnici u časopisu Science. 
-To je velikom brzinom rasulo različite materijale u atmosferu, izazivajući lančanu reakciju koja je dovela do zahlađenja, uništivši veliki deo života na Zemlji za nekoliko dana – dodali su. 
Taj događaj bio je značajan pošto su zahvaljujući njemu sisari postali dominantna vrsta na Zemlji. 
Neki naučnici tvrdili su da su dinosaurusi i druge vrste, kakvi su veliki morski reptili, nestali posle serije vulkanskih erupcija koje su 1,5 miliona godina pustošile današnju Indiju. 
Lava je potom, kako veruju, dva puta ispunila Crno more i izazvala zahlađenje atmosfere i kisele kiše. 
Ipak, dokazi do kojih su došli autori studije objavljene u magazinu Sajens pokazali su da su morski i zemaljski ekosistemi uništeni brzo, zbog čega je isključena hipoteza o odgovornosti vulkana za nestanak dinosaurusa. 

Povezana vest:  Lego: Nema igračaka samo za devojčice ili samo za dečake