olja_suminac_dekupaz_1

8. mart – DAN ODGOVORNE KUPOVINE u organizaciji Udruženja Građana KOD i Galerije ALT, na platou ispred Opštine Zvezdara

Udruženje građana KOD je posvećeno integraciji žena i pripadnica ugroženih grupa u realne društveno ekonomske tokove kroz kulturu i umetnost. U okviru programa promocije stvaralaštva svojih članica, povodom 8. Marta – Praznika žena, po drugi put u saradnji sa društveno odgovornom Opštinom Zvezdara, organizujemo osmomartovsku manifestaciju „II Mini inkluzivni osmomartovski bazar rukotvorina“ – DAN ODGOVORNE KUPOVINE, na dan 8. marta, na platou ispred Opštine Zvezdara, od 11 do 18h,  na kojem će se predstaviti 16 članica UG KOD, i dve grupe žena, žrtava nasilja i invalidnih lica. Naše saradnice će se na ovoj inkluzivnoj promotivno prodajnoj manifestaciji predstaviti svojim unikatnim kreacijama poput trikotaže, torbi, dekorativnih predmeta za kuću, modnih detalja i nakita, digitalnih grafika, etno suvenira, unikatnih rokovnika i modnom trikotažom za lutke.

Povezana vest:  Počinje SkiOpening na Kopaoniku

Iako postoje ženske aktivističke grupe u Srbiji koje u kontinuitetu od 2 decenije pružaju otpor vulgarnim ideološkim i političkim koncepcijama, masovnim zločinima činjenim u ime nacije devedesetih, ili pak podržavaju žene radnice u borbi protiv aktuelne neoliberalne hegemonije i kriminalnih privatizacija, pozicija žena, ni društvena, ni ekonomska se nije znatnije izmenila. I dalje su žene u visokom procentu društveno  marginalizovane i isključene. I dalje su u velikom procentu nezaposlene, neobrazovane i nesamostalne, i preopterećene raznim ulogama koje im nameće nesolidarno tradicionalističko srbijansko društvo. Bivajući u većini (procentualno) i u manjini (društveno, politički, ekonomski), ženska pozicija u srpskom društvu je više nego nezavidna i rezultat je nedovršene modernizacije i nedostatka i-ili nefunkcionalnosti zakonskih okvira koji garantuju i sprovode rodna, polna, i druga manjiska prava.

Povezana vest:  LIFESTYLE CHOCOLATE - PRVA DOMAĆA FUNKCIONALNA ČOKOLADA– novi proizvod Eugen Chocolate-a iz Novog Sada

Nastojeći da aktivno doprinese integraciji žena sa margine, naročito nezaposlenih žena i samohranih majki, penzionerki i žena sa invaliditetom i žena žrtava nasilja,Udruženje građana KOD i Galerija ALT se i ove godine priključuju ženskom aktivizmu kojima se zastupaju prava žena da učestvuju na tržištu rada. Članice našeg udruženja i naše gošće će se putem svojih unikatnih rukotvorina i modnih kreacija predstaviti zajednici kao ravnopravne i društveno uključene.

Povezana vest:  Udruženim snagama za NURDOR

S toga, pozivamo javnost da „Kupuje Odgovorno“ i da zajednički doprinesemo da se izmeni nepovoljan položaj žena, koje iako čine većinsku populaciju u Srbiji, generalno su marginalizovane i žrtve društvenih predrasuda: „potrošna roba“, dobre ako su privlačne, zdrave i imućne, a otuđene i izolovane ako su slobodoumne, nezavisne, nezaposlene, nepotčinjene, stare ili hendikepirane i homoseksualne. Podrškom ugroženih i marginalizovanih žena, doprinosimo važnim društvenim promenama koje su od vitalnog značaja za našu zajednicu, zato „Kupujmo Odgovorno!“ na platou ispred Opštine Zvezdara, 8. marta 2012. god. Od 11 do 18h.