Eko Musketari, predstava za decu OS Skadarlija

Edukativni projekat brenda Persil i Eko musketara – Očistimo zajedno planetu
 
Eko pokret đaka OŠ Drinka Pavlović” – “Eko musketari”  uz podršku brenda Persil izveli su danas predstavu „Ekološki otisak“  za svoje vršnjake u OŠ „Skadarlija“. Na zanimljiv i drugačiji način  učili su đake drugog, trećeg i četvrtog razreda ove beogradske škole  o tome šta svako od nas može da uradi kako bismo zajedno “očistili” planetu.
Kompanija Henkel i brend Persil sproveli su nedavno mini-istraživanje na temu reciklaže i obnovljivih izvora energije  među 649 đaka trećeg i četvrtog razreda u 4 beogradske osnovne škole: “Laza Kostić”, “Svetozar Marković”, “Karađorđe” i “Skadarlija”. Sudeći po rezultatima ankete, beogradski osnovci su upoznati sa osnovnim eko pojmovima i brinu o životnoj sredini, ali ne znaju mnogo o obnovljivim izvorima energije. Trude se da isključe svetlo ako uveče izađu iz svoje sobe, zatvaraju slavinu dok peru zube, a kada se nađu napolju i pojedu sendvič ili čokoladicu, ne bacaju đubre na ulicu, već se potrude da papirić bace u kantu ili ga stave u džep dok ne naiđu na kontejner. Interesantno je da iako svi znaju šta je reciklaža, mnogi međutim, nisu dovoljno upoznati sa tim šta sve može da se reciklira. Anketa je pokazala da veliki broj njih misli da papir ili plastika ne mogu da se recikliraju. Takođe je interesantno da čak polovina ne zna da su vazduh i voda obnovljivi izvori energije.
Brend Persil i Eko Musketari zajedno rade na edukaciji najlmađih , svesni koliko je značajno da  nauče da je odgovornost svih nas da našu životnu sredinu učinimo zdravom. A ne postoji bolji način da deca to da čuju i prihvate – od toga da im njihovi vršnjaci to prenesu. Zato će Eko Musketari tokom marta svojim vršnjacima u još tri beogradske škole izvesti predstavuEkološki otisak.
Drago nam je da je  Persil podržao ovaj projekat i da su deca naše škole imala priliku da vide ovu predstavu. Škole moraju, posebno sa mlađom decom, da rade na tome da im razviju osećaj za očuvanje životne sredine. I mi imamo ekološku sekciju a dobili smo skoro i zlatnog dživdžana kao najurednija škola u Beogradu – izjavio je Anđelko Kunarac, direktor OŠ „Skadarlija“.
Podršku osnovcima pružila je danas i Persil Expert Lady – Ivana Zarić

 

Povezana vest:  12. Festival nauke: Upoznajte prve srpske Ambasadore nauke