Za_zene_u_nauci_2012

PROGLAŠENE POBEDNICE NACIONALNOG PROGRAMA „ZA ŽENE U NAUCI“
 
Tri srpske naučnice, fizičarke Magdalena Đorđević i Jovana Petrović i hemičarka Polina Blagojević, dobitnice su nacionalnih stipendija od po 5 000 evra za svoj izuzetan naučnoistraživački rad u okviru globalnog programa „Za žene u nauci“. Konkurs na kom je učestvovalo stotinu mladih naučnica je po drugi put organizovan u našoj zemlji u partnerstvu Ministarstva prosvete i nauke, Nacionalne komisije za saradnju sa UNESCO i kompanije L’Oréal Balkan.
„Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, nauku i kulturu – UNESCO od svog osnivanja posvećena je misiji promovisanja nauke u službi održivog razvoja. U skladu sa tim, zadovoljstvo nam je što smo u Srbiji, drugu godinu za redom u saradnji sa našim partnerima, organizovali ovaj konkurs i na taj način pružili podršku našim izuzetnim mladim naučnicama.Važno je istaći da se uspešnost ovog programa ogleda i u činjenici da će ove godine biti dodeljene tri stipendije umesto dosadašnje dve“ – rekla je Jasna Zrnović, generalni sekretar Nacionalne komisije za UNESCO i naglasila da se program nacionalnih stipendija realizuje u okviru međunarodnog partnerstva UNESCO-a i L’Oréal-a  „Za žene u nauci“ koji se sprovodi  u više od 50 zemalja širom sveta. Time se uloga Srbije u svetu afirmiše i u oblasti nauke što je jedan od osnovnih ciljeva UNESCO.
„Kroz ovaj program je do sada nagrađeno više od 1000 mladih naučnica u svetu, i zadovoljstvo nam je što su među najboljima i naučnice iz Srbije“ rekla je Brigite Streler, (Brigitte Streller) generalna direktorka L`Oréal Balkan i dodala da je ova kompanija obezbedila stipendije kao podsticaj mladim, talentovanim i posvećenim ženama da unaprede svoj naučno istraživački rad i nastave da se bave naukom u Srbiji.
Odluku o ovogodišnjim stipendistkinjama doneo je stručni žiri sastavljen od eminentnih profesora fakulteta prirodnih nauka i partnera na projektu, na čelu sa prof. dr Vladisavom Stefanovićem, članom Srpske akademije nauka i umetnosti. Konkurs za dodelu nacionalnih stipendija „Za žene u nauci“ prvi put je pokrenut u Srbiji pre dve godine, kao doprinos mladim ženama koje se bave naučno istraživačkim radom. Učešćem u ovom programu našim naučnicama je takođe omogućen pristup međunarodnoj naučnoj zajednici.

 

Povezana vest:  Jat po zimskom redu letenja leti na 32 odredišta