2008_Nobel_medal_symbolNovi, rekordni broj nominacija za Nobelovu nagradu za mir 

Ove godine na listi Norveškog Nobelovog komiteta koji dodeljuje nagradu za mir našao se novi rekordni broj od 237 kandidata, među kojima su se, pored državnika i boraca za ljudska prava, našli i Internet i Majkl Džekson. 
Sekretar komiteta Geir Lundestad izjavio je danas da je za ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir nominovano 199 pojedinaca i 38 organizacija, što je 32 nominacije više nego lane. 
-Dugogodišnji trend se nastavlja. Gotovo svake godine imamo novi record – kazao je on, dodajući da je interes za nagradu podstaknut otkako je prošle godine uručena američkom predsedniku Baraku Obami, prenose strani mediji. 
Premda je princip Nobelovog komiteta da imena kandidata drži u tajnosti – lista kandidata se objavljuje tek 50 godina od uručivanja nagrade – ne retko se dešava da sami predlagači objave svoju nominaciju. 
Tako se zna da se na listi kandidata za 2010. nalaze premijer Zimbabvea Morgan Cvangiraj, kineski disident Liju Sjabo i ruska organizacija za ljudska prava Memorijal i njen osnivač Svetlana Ganuškina. 
Među kandidatima našli su se i program Međunarodne kosmičke stanice, Evropska unija, koja je nominovana već nekoliko godina za redom, kao i Internet kojeg je predložilo italijansko izdanje časopisa „Wired“, navodeći njegovu važnu ulogu u promovisanju demokratije i međukulturalnog dijaloga. 
To ne bi bilo prvi put da neka organizacija dobije Nobelovu nagradu za mir. To se već desilo sa Crvenim krstom, Amnisti Internešenel i Lekarima bez granica. 

Povezana vest:  MAŠA I MEDVED NA LEDU: DRUŽENJE SA GLUMCIMA, POKLONI I POPUST ZA ULAZNICE SUBOTA, 8. APRIL DEXY CO KIDS - UŠĆE SHOPPING CENTAR