125_godina_Siemensa_u_Srbiji__021_Foto_Headline

PROGLAŠENI POBEDNICI TAKMIČENJA „CREATE THE FUTURE 2012“
 
Siemensov karavan povodom 125 godina poslovanje ove kompanije u Srbiji započeo je svoje putovanje posetom Kragujevcu, a danas se zaustavio i u Beogradu u Knez Mihailovoj ulici, pa su tako građani, kroz izložbu i dva izvođenja predstave pozorišne trupe „Dečja zemlja“, imali priliku da se upoznaju sa Siemensovim inovacijama koje su bile ključni faktor u razvoju naše zemlje i društva od davne 1887. godine pa sve do danas.
Takođe, u okviru ove manifestacije, održano je i svečano proglašenje pobednika ovogodišnjeg ciklusa takmičenja “Create the Future 2012”. Ovo je peta godina za redom da kompanija organizuje takmičenja u izradi multimedijalnih prezentacija namenjenog učenicima osnovnih i srednjih škola, a pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete i nauke Republike Srbije i Sekretarijata za obrazovanje Grada Beograda, sa ciljem edukacije mladih i uvođenja tehnoloških inovacija u njihov svakodnevni život.
Tema ovogodišnjeg ciklusa takmičenja je bila „Korak ispred vremena – inovacije koje su promenile svet“, što nije slučajno. U godini u kojoj Siemens obeležava 125 godina prisustva u Srbiji, želeli smo da skrenemo pažnju na genijalne izume koji su nastali u prošlosti, a bez kojih danas ne možemo da zamislimo svakodnevicu.
Odlukom stručnog žirija prva nagrada u starosnoj kategoriji od 12 do 15 godina, za osnovce, otišla je u Beograd u OŠ “Ivo Andrić” timu „The Chobans“. Drugo mesto je osvojila OŠ „20. oktobar“ iz Sivca, tim “Herakut” i treće mesto su osvojili „LMN Čarapani“ iz Kruševca iz Osnovna škole „Vuk Karadžić“.
Pobednici u starosnoj kategoriji od 16 do 19 godina, srednja škola, su „United Innovations“ učenici Zrenjaninske gimnazije iz Zrenjanina. Drugoplasirani „Masters“, Tehnička škola Železnik iz Beograda i ove godine treću poziciju je zauzeo tim „Tesla“ iz ETŠ “Nikola Tesla” iz Beograda.
Pobedničke timove pored vrednih nagrada očekuje i trodnevno putovanje u Beč.  Za sve škole iz kojih dolaze pobednički timovi Siemens je obezbedio ukupan nagradni fond u iznosu od 7.000 evra za kupovinu tehničke opreme, a dodeljena je i specijalna „Press nagrada“ u čijem žiriranju je učestvovalo 17 urednika i novinara naših natiražnijih dnevnih listova, magazina i TV emisija. Ovu laskavu titulu i ček u iznosu od 500 evra odnele su devojčice iz Sivca, tim „Hearkut“ i u starijoj kategoriji momci iz  „Tesle“ iz Beograda.
Beograđani su pored bogatog programa mogli da uživaju i u izložbi postavljenoj u Knez Mihailovoj ulici i vide izume koji su bili preteča današnjih savremenih saobraćajnih sredstava, medicinske dijagnostičke opreme i ostalih tehničkih rešenja. Za školarce je naročito interesantna bila predstava pozorišta „Dečja zemlja“, kroz koju su se na šarmantan i duhovit način upoznali sa nastankom sijalice, teleprintera, telefonske centrale, televizora i drugih izuma, ali i sa procesom elektrifikacije Srbije, osvetljenja Beograda i građenja hidroelektrana širom zemlje.
„Radeći na ovoj predstavi, i sami smo bili iznenađeni otkrivajući koliko je predmeta koje svakodnevno koristimo došlo upravo iz Siemens-ovih radionica“, kaže Slobodan Boda Ninković, koji u predstavi glumi Vernera fon Simensa, osnivača kompanije.
Pored Kragujevca i Beograda, Siemensov karavan će u narednih mesec dana obići i Suboticu.

 

Povezana vest:  Novogodišnja čarolija stiže u Lilly drogerije!