Fire_Knife-OnStage-9931_R_PR

Predstava Alegría trupe Cirque du Soleil nagrađen laskavim priznanjem

Predstava Alegria čuvene trupe Cirque du Soleil, koja će gostovati i u Beogradskoj areni od 29. juna do 1. jula, nedavno je nagrađena laskavim priznanjem “The Arthur Awards” kao najbolji šou od strane profesionalaca iz sveta industrije zabave na ILMC gala ceremoniji.  Ovom nagradom, Alegria je dokazala status kakav uživaju svetske zvezde kao što su U2 ili Madona.

Impresivna scenografija, živi bend na sceni, raskošni kostimi i 55 akrobata koji vam svojim umećem oduzimaju dah, Alegria je ništa manje nego pravi spektakl. Ove godine predstava je obeležila 6000 izvođenje od kada postoji i 1000 izvođenje u koncepciji za arene.

Alegria, nazvana je po španskoj reči koja znači ‘sreća’, ‘radost’, ‘razdraganost’,  jedna je od tehnički najzahtevnijih predstava čuvene Cirque du Soleil. Oprema koju Cirque du Soleil Alegria nosi sa sobom, smeštena je u 22 šlepera a tim od 21 tehničara sastavni je deo ove trupe. U svakom gradu u kome gostuju, angažuje se još 70 članova za istovar i postavku i 100 za utovar tehničke opreme. Jedan od vrednih pažnje je podatak da ovaj izuzetan tim tehničara za samo 3 i po sata razmontira scenu i spakuje sve u 22 prikolice.

Cirque du Soleil Alegria je na turneji 44 nedelje godišnje od čega 10 nedelja nastupaju uzastopno a zatim prave pauzu od 2 nedelje. „Naši zaposleni ne mogu da idu svojim domovima kada god zažele ali baš zbog toga se trudimo da im pružimo najkvalitetnije okruženje i uslove.“ – objašnjava glavna menadžerka Alegria predstave, Clare O’Connell.

Povezana vest:  Fudbaleri FK Voždovca, FK Crvena Zvezda i FK Partizana dodelili paketiće nezbrinutoj deci u Stadion SC

Alegria je od 2009. godine prešla iz šatorske postavke na koncepciju izvođenja po velikim arenama. To je podrazumevalo veliku promenu produkcije. Najdramatičniju promenu doživela je bina koja je sada cela na točkovima. Njena površina od terafleksa, ručno je bojena, sloj po sloj. Ima pokretni pod ispod koga se nalaze tramboline. „Sadrži  automatske delove koji se sastoje od četiri velike pokretne površine i rotacionog lifta.“ – kaže tehnički direktor Michael Therrien koji je učestvovao u kreiranju postavke za izvođenja po arenama.

Iako su skoro svi delovi konstruisani od aluminijuma, bina i dalje teži impresivnih 36.250 kilograma, duga je 26 metara i široka 36.6 metara.

I ostali podaci su impresivni. Osvetljenje se menja na svaka tri meseca kako bi se postigli najbolji rezultati. Od ovih lampi zavisi i izgled kostima jer se na nekima od njih, kao što su to kostimi pevačica, nalazi i po 200 ručno ušivenih svetlucavih ukrasa. Alegria ima  preko 400 kostima, ručno napravljenih cipela, perika, šešira i nakita. Sve ovo je pravljeno u Montrealu, glavnoj bazi Cirque du Soleil, koja ima više od 300 zaposlenih samo na stvaranju kostima.

Umetnički direktor, Bruno Darmagnac, zadužen je za kvalitet izvođenja a ujedno koordinira i sa više različitih odeljenja kao što su garderoberi, fizijatri, menadžeri scene i treneri akrobata. Darmagnac prati svaku predstavu i beleži komentar za svakog izvođača. „Posle svake predstave, glavni menadžer scene šalje izveštaje kako je prošla predstava svima na turneji i glavnoj bazi u Montrealu. Fizijatar takođe šalje redovne izveštaje a i ja pišem komentare o izvođenju. Svakog meseca, umetnički direktori svih Cirque du Soleil predstava, imaju grupni telefonski sastanak na kome iznose svoje zapise.“ – kaže Darmagnac. Darmagnac vodi računa i o kvalitetu nastupa a kako ne bi došlo do prezasićenja artista i automatizma pri numerama, svakom izvođaču ostavljena je lična sloboda u koncepciji svog nastupa i dodavanju novih elemenata.

Povezana vest:  STUDENTI VOJNE AKADEMIJE POBEDILI NA „LJUBAVNOJ OLIMPIJADI“

Skauti Cirque du Soleil nalaze se po celom svetu i redovno posećuju međunarodna sportska takmičenja kao što su Olimpijske igre, tražeći nove izvođače koji im se mogu pridružiti. Jedan od njih, koga su pronašli skauti je i Ukrajinac Denys Tolstov koji nastupa u numeri balansiranje na rukama. Denys je počeo da trenira cirkuske veštine sa osam godina. Istovremeno je išao u regularnu školu i  cirkusku a 2001. godine ga pronalazi skaut Cirque du Soleil i poziva da se pridruži ovoj najpoznatijoj cirkuskoj trupi na svetu. Gotovo svih 55 izvođača u predstavi Alegria imaju slično iskustvo. U jednoj od numera nazvanoj „Ples sa vatrenim noževima“ učestvuju svetski šampioni u bacanju plamena Joseph Cadousteau i Micah Naruo koji su ovu laskavu titulu osvojili na svetskom šampionatu održanom pre mesec dana na Tahitiju. Pored ove dve numere, Alegria ima još osam numera koje izazivaju uzdahe. Tu su „Sinhronizovani trapez”, ili snažna i napeta ‘Nebesko vratilo’, u kojoj smeli letači skaču u ruke artista-hvatača koji se ljuljaju na visini od preko13 metara od nivoa bine. Vibrirajuća, ustreptala energija mladosti gotovo je opipljiva u tački “Pokretne staze”,  fantastičnoj kombinaciji sinhronizovane koreografije i skokova na sistemu trambulina, skrivenih u podu bine. U numeri pod nazivom ‘Ruske šipke’ artisti lete kroz vazduh i prave spektakularna salta i okrete, završavajući na šipkama koje hvatači drže na svojim snažnim ramenima. “

Povezana vest:  Jameson “J FACTORY – FILM ZA 60 SEKUNDI” - Režirajte rimejk omiljenog kultnog filma

U baroknom i operskom stilu sa raznobojnim kostimima, uživo izvođenom originalnom muzikom i scenografijom u službi isticanja zadivljujućeg spektakla atletizma i umetničke akrobatike, Cirque du Soleil Alegria je rezultat miksa veštine, snage i brzine u kombinaciji sa elegancijom i nestvarno laganim nastupom.

Predstave će se prikazivati (od 29. juna do 1. jula):

Petak, 29. jun od 20h

Subota, 30. jun od 16h i 20h

Nedelja, 1. jul od 13h i 17h

Ulaznice se mogu naći po sledećim cenama:

VIP

5,500.00

Premium

3,900.00

I kategorija

3,500.00

II kategorija

2,900.00

III kategorija

2,500.00

Od danas, uvedena je mogućnost kupovine ulaznica na čekove građana na tri rate. Ulaznice na čekove, građani će moći da kupe samo na dva prodajna mesta, na blagajni Beogradske arene kao i u Bilet centru Beograda (Knez Mihailova) za programe koji organizuje preduzeće Arena Beograd. Takođe, moguća je kolektivna kupovina ulaznica za pravna lica sa specijalnim popustom od 20% i više procenata. Više informacija mogu se dobiti preko emaila [email protected] kao I preko brojeva: 011220 2231, 220 2232 i 2202233.