Iva_Strljic

Iva Štrljić podržala edukaciju o Hitnoj kontracepciji
 
Poznata glumica i pisac knjige „Nemaš pojma koliko te volim“, Iva Štrljić, podržala je  edukaciju o Hitnoj kontracepciji. Savremena žena treba da zna koje su joj mogućnosti na raspolaganju i da, birajući trenutak u kome će odlučiti da ima bebu, zaštiti sebe i svoje reproduktivno zdravlje.
Edukacija žena o Hitnoj kontracepciji  namenjena je svim ženama koje brinu o svom reproduktivnom zdravlju u svakom trenutku. Hitna kontracepcija ne štiti od polno prenosivih bolesti i nije zamena za redovnu kontracepciju, već je opcija  koju  žena treba da ima u vidu u slučaju da se nađe u riziku od nastanka neželjene trudnoće.
Prema rečima Ive Štrljić, sve žene, i one koje su u dugim stabilnim vezama, i one koje nisu, treba da budu pravilno informisane o Hitnoj kontracepciji, kako bi izabrale između opcija koje im stoje na raspolaganju kada se dogodi da redovna kontracepcija zataji, nepravilno upotrebi ili uopšte ne upotrebi. To stvara rizik od neželjene trudnoće, a samim tim, i od potenciajlnog abortusa. Briga o sebi ne podrazumeva samo frizera, kozmetičara i šminku, već pre svega vođenje računa o svom reproduktivnom zdravlju. Od Hitne kontracepcije na našem tržištu dostupna su dva proizvoda. Jedan od njih, kupuje se u apoteci bez recepta i deluje ako se uzme najkasnije do 72 sata od rizičnog odnosa. Svetska zdravstvena organizacija je proglasila ovu tabletu  ‘zlatnim standardom’ u Hitnoj kontracepciji. Drugi proizvod uzima se čak do 120 sati nakon rizičnog odnosa (pet dana) i izdaje se na lekarski recept. Njena efikasnost ne zavisi od vremena kad je žena popije, i ona je podjednako efikasna i prvog i petog dana posle rizičnog odnosa.
Dr Biljana Živaljević, govoreći o najnovijim metodama Hitne kontracepcije, posebno je naglasila da se Hitna kontracepcija primenjuje isključivo nakon rizičnog seksualnog odnosa i namenjena je sprečavanju neželjene trudnoće. Smatra se bezbednom metodom zaštite, ali se svakako preporučuje konsultacija sa ginekologom u svim slučajevima u kojima je to moguće. Pravilna edukacija o Hitnoj kontracepciji je od velikog značaja za svaku ženu, kako bi se unapredio nivo poznavanja ove metode kontracepcije, načina njenog delovanja i pravilne upotrebe.

 

Povezana vest:  Jubilarna 15. Noć reklamoždera 20. decembra