najbolji_barista_2012

Izabran najbolji Costa Coffee Barista u Srbiji za 2012. godinu
 
U Costa kafeteriji u Aveniji 19 na Novom Beogradu, održan je peti, sada već tradicionalni, izbor za Baristu godine. Učestvovalo je 23 Barista iz Costa Coffee kafeterija iz Srbije. Prvo mesto osvojio  je Ivan Petrović koji je zaposlen u Costi u  Bulevaru kralja Alesandra 80. Ivan je već skor dve godine deo Costa tima, a sa prošlogodišnjeg četvrtog mesta na takmičenju za najboljeg Baristu, stigao je do titule šampiona.
Pre početka praktičnog dela takmičenja, umeće učesnika provereno je i kroz teorijski test znanja. Nakon toga, takmičari su se nadmetali u pripremanju četiti napitka: Cappuccino, Espresso, Caffe Latte i još jedno piće po izboru stručnog žirija. Svaki od takmičara imao je zadatak da za 10 minuta pripremi napitke, ali i da kaže nešto o sebi, dok je žiri ocenjivao pripremanje, ali i serviranje kafe. Finalni zadataku bio je takmičenje u broju napravljenih espressa, po strogim Costa standardima, za samo tri minuta. Ivan Petrović je u svim disciplinama pokazao izuzetno umeće.
Direktor Costa Coffee-a, Radojica Pilčević, izjavio je da Costa Coffee stalno ulaže u svoje zaposlene i da je to najbolji način da se zaposleni dodatno motivšu kako bi napredovali i bili najbolji u svom poslu. On dodaje da je takmičenje  za najboljeg Baristu jedinstvena prilika za upoznavanje sa kolegama iz drugih kafeterija, jer pruža mogućnost za usavršavanje i razmenu iskustva.
“Svoju Costa priču počeo sam u Jagodini i posle nekoliko meseci prešao sam u beogradsku kafeteriju. Ljubav prema kafi a naročito Costa brendu motivisao me je da učim, da se usavršavam i da napredujem“ kaže Ivan Petrović I dodaje da je pobeda na takmičenju za najboljeg Baristu Srbije za njega priznanje njegovom požrtvovanom radu I posvećenosti Costi.
Costa Barista godine je takmičenje koje se tradicionalno održava u više od 2000 kafeterija i 28 zemalja sveta u kojima Costa posluje. Pobednici lokalnog takmičenja nadmeću se za titulu nacionalnog šampiona.
Barista je termin izveden iz italijanskog jezika od reči „bar“ i naziv je za majstora pripreme napitaka na bazi espresso kafe. Proces nije lak, ali kada ga jednom savladaju, Costa Coffee Baristi postaju eksperti koji pripremaju i služe najbolju kafu!

 

Povezana vest:  Do nedelje radionice za školarce u Delta City-ju