Smederevska jesen

U slavu grožđa i vina smederevskog vinogorja, “Smederevska jesen“ po 125. put
 
Tradicionalna privredno-turistička manifestacija “Smederevska jesen“, održaće se po 125. put od 3. do 9. septembra, u slavu grožđa i vina smederevskog vinogorja.
Kako je izjavio Tanjugu Branče Stojanović, predsednik Organizacionog odbora i predsednik Skupštine grada Smedereva, očekuje se više od 100.000 posetilaca samo u tri udarna dana, kada se otvara velika poljoprivredna izložba grožđa, vina i voća, koja je svetkovina celog kraja.
„Smederevo je dva puta u istoriji bilo prestoni grad Srbije i taj detalj želimo da pokažemo svim našim gostima, na jedan specifičan način, sve je u duhu tog nekog srednjovekovnog Smedereva, uz prisustvo Jerine i despota Đurđa i Smederevske tvrđave, koja daje poseban pečat ovoj našoj manifestaciji“, kaže Stojanović.
On je izrazio očekivanje da će se nastaviti tradicija izlaganja onoga što što je najlepše u Smederevu, a to je njegovo grožđe, voće i vino. „To je lajtmotiv ove Smederevske jeseni. Uz to ide i privredna izložba i onaj kulturno-umetnički program koji obično prati sve te manifestacije“, naveo je predsednik.
Posetioci će moći u Vinskom gradu u centru Smedereva da probaju najbolja vina iz tog kraja, a kroz tradicionlanu izložbu “Seoska dvorišta“ – seoske mesne zajednice i poljoprivredni proizvođači predstaviće svoje proizvode.
Predviđen je kutak za kulinare, ali će i na nekoliko lokacija u gradu biti održana takmičenja u kuvanju riblje čorbe. Posebo je atraktivno međunarodno takmičenje u pripremanju srednjovekovnih jela, koje oraganizuje Muzej u Smederevu, na kojem će posetioci moći da probaju šta se pre nekoliko vekova jelo u tom gradu.
U okviru privredne izložbe će kompanije sa teritorije Smederava predstaviti svoje proizvode. U okviru tog programa, Institut „Goša“ će održati prezentaciju o novim tehnologima zavarivanja polimera.
Stojanović je ukazao da će se tokom svih dana odvijati program “Suveniri Srbije u Smederevu“, gde će turističke organizacije moći da organizuju prodaju suvenira i da predstave turističku ponudu opština sa kojih dolaze.
Programom ovogodišnje manifestacije predviđena su književna, viteška, karnevalska, muzička, dramska i sportska dešavanja. Posebno mesto u programu zauzima svečani defile, u kojem će se osim smederevskih folklornih grupa, predstaviti i karnevalski gradovi Srbije, ali i strane ambasade sa svojim izvođačima.
Prema Stojanovićevim rečima, pripreme za početak manifestacije su pri kraju, jer je Obor forimran još pre 1,5 mesec sa vrlo konkretnim zadacima za svaki deo priredbe.
Opštinski budžet Smederava svake godine ima predviđena sredstva za finansiranje manifestacije, ali to nije dovoljno, pa se dodatna sredstva prikupljaju od zakupa štandova, na kojima zanatlije prodaju svoju robu, a ostatak daju smederevska preduzeća, jer je to zajedničko slavlje, naveo je Stojanović.
On je podsetio da je pre 125 godina, organizovana prva izložba voća, grožđa, vina i stoke, kada su dereglije iz Beča i Pešte dolazile da kupuju te proizvode u Smederavu.

 

Povezana vest:  Mališani daruju svojim vršnjacima Najlepše željice