glumci_Vojna_akademija

Poznati podržali borbu protiv raka pluća

 

Manifestacija “Moja pluća su dobro”, deo velike kampanje širenja svesti i borbe protiv raka pluća, završena je sinoć uz podršku nekoliko stotina Beograđana i javnih ličnosti na Trgu Nikole Pašića. Posle Sombora, Novog Sada, Niša i Kragujevca, manifestacija čiji je cilj da poveća svest javnosti o raku pluća i prevenciji zdravlja uopšte održana je i u glavnom gradu, a podržalo ju je veliki broj poznatih ličnosti iz sveta muzike, glume, medija.
U prethodne dve nedelje koliko je trajala, manifestaciju “Moja pluća su dobro”, podržao je veliki broj javnih ličnosti i to: glumci Bojan Perić, Dragana Dabović, Ivan Mihailović, Tijana Pečenčić, pevačice Tijana Dapčević, Ena Popov, Milica Majstorović, novinarka i spisateljica Jelena Bačić Alimpić, odbojkaš Andrija Gerić, vaterpolo legenda Aleksandar Šoštar, pevači Petar Bošković, Igor Terzija, Nikola Paunović, novinar i voditelj Nataša Ristić, poznati maneken Đorđe Kortina, TV kritičar Duško Bogdanović, fudbaler Darko Spalević i mnogi drugi. Svi oni su se rado odazvali pozivu da podrže akciju, strpljivo pozirali pred fotoaparatima i slikali se sa stotinama znatiželjnih građana. Takođe, preneli su im svoja iskustva o održavanju zdravlju i važnosti zdravog života za očuvanje pluća.
Manifestaciju “Moja pluća su dobro” pokrenuli su predstavnici stručne javnosti, lekari – pulmolozi koji imaju višegodišnje iskustvo u lečenju raka pluća, najčešćeg i najsmrtonosnijeg malignog oboljenja.
U Srbiji na godišnjem nivou 6.400 ljudi oboli od raka pluća, najčešćeg i najsmrtonosnijeg malignog oboljenja, po čemu je naša zemlja jedna od najugroženijih u Evropi. Najveći broj obolelih od raka pluća čine osobe starije od 65 godina, a u 74 odsto slučajeva bolest se otkriva u odmaklom i metastatskom stadijumu. Sve više žena oboleva od karcinoma pluća, ali na nivou cele Srbije broj obolelih muškaraca je za više od tri puta veći nego žena.

 

Povezana vest:  Martina Vrbos spava kod Cece!