hobit_novac

Novi Zeland pušta u promet i novac sa likovima iz „Hobita“
 
Novi Zeland će pustiti u promet komemorativne „Hobit“ novčiće vredne hiljade dolara uoči premijere najnovijeg filma Pitera Džeksona.
Novčići sa likovima Bilba Baginsa i Gandalfa biće legalna moneta u zemlji, saopštila je Pošta Novog Zelanda iako će njihova vrednost biti samo deo onoga što će kolekcionari plaćati, prenosi AFP.
Najskuplji novčić napravljen od jedne unce (28,3 grama) čistog zlata koštaće kolekcionare 3.695 novozelandskih dolara (3.020 dolara) ali će na Novom Zelandu imati vrednost 10 dolara.
Novčići će se u prodaji naći od 1. novembra i Pošta Novog Zelanda očekuje veliko interesovanje uoči premijere prvog dela „Hobita“ 28. novembra.
Džekson, koji je režirao i Oskarom nagrađenu trilogiju „Gospodar prstenova“ – rađenu prema romanima Dž.R.R. Tolkina, saopštio je početkom godine da će umesto dva, snimiti tri filma „Hobit“.
Tokom snimanja „Gospodara prstenova“ Novi Zeland je uživao u ogromnom turističkom bumu i sa novom trilogijom se nadaju da će se to ponoviti. Zbog toga je u zemlji pokrenuta i kampanja u kojoj se Novi Zeland reklamira kao „100 posto Srednja zemlja“.
Povezana vest:  „Pustinja živi“ u Muzejskoj četvrti u Beču