32_BFW

Beogradska nedelja mode od 26. oktobra do 3. novembra
 
Ovogodišnja Beogradska nedelja mode (Belgrade fashion week), 32. po redu, pod sloganom “Snaga kreativnosti“ trajaće od 26. oktobra do 3. novembra na različitim lokacijama, gde će predstaviti više od 25 raznovrsnih programa, a preko 70 dizajnera prikazaće beogradskoj publici svoje nove kolekcije.
Kako je na današnjoj konferenciji za novinare u Grand kazinu najavio osnivač i direktor Modnog studija “Klik“ Nenad Radujević, jesenja Nedelja mode biće otvorena novim projektom pod nazivom “Zona 45“ u okviru koje će se svim ljubiteljima mode predstaviti dizajneri iz regiona.
“Projekat Zona 45 pomoće će da Beograd postane regionalni centar mode“, objasnio je direktor “Klika“, koji je organizator Beogradske nedelje mode.
U okviru “Zone 45“ na otvaranju Beogradske nedelje mode u Belekspocentru, predstaviće se svojim kolekcijama Ivana Pilja (Srbija), Link by Ogi Antunac i Zoran Mrvoš (Hrvatska), Peter Movrin (Slovenija), Ivana Marušić (Crna Gora), Zoran Gaverski (Slovenija), Viktorija Džimrevska (Makedonija) i DIORALOP by Andreja Bistričić i Maja Merlić (Hrvatska).
Takođe prve večeri posetioci će biti u prilici da vide i kolekciju dizajnerke Jelene Stefanović, kao i kolekciju modne kuće sa potpisom Šeri Hil.
Radujević je najavio i brojne revije novih dizajnera koji će predstaviti svoje radove, a među njima su – Marta Miljanić, Tamara Paunović, Julija Đerković…
Direktor “Klika“ je iz programa Nedelje mode izdvojio i reviju Bate Spasojevića “Sound and Peace“, reviju Boška Jakovljevića, novu kolekciju za jesen/zimu 2012 Ljube Sikimić “Exposure“…
Belgrade fashion week će ovog puta predstaviti rad sestara Jelene i Svetlane Proković kroz video izložbu koja je svojevrstan osvrt na njihov rad dug dve decenije, naglasio je Radujević, dodajući da će izložba koja će biti otvorena u “Galeriji 12“ 30. oktobra najaviti njihovu reviju “XX“ planiranu da se održi nakon Nedelje mode.
Na ovogodišnjoj nedelji mode biće predstavljene i revije studenata i diplomaca FPU-a, Akademije lepih umetnosti, Akademije del Lusso i Mod art international Beograd, a u Legatu Milice Zorić i Rodoljuba Čolakovića biće organizovan program “Modne vinjete“.
Takođe, Radujević je posebno najavio i naučni skup zakazan za 3. novembar na kome će poseban gost biti Stegan Sigel direktor “Not Just a Label“ portala.
“Not Just a Label“ je vodeća svetka platforma za dizajnere, posvećena predstavljanju i negovanju pionira u savremenoj modi. Prezentuje oko 8.000 dizajnera iz oko 90 zemalja sveta i ta beskrajno široka platforma je posvećena upravo rastu svakog od njih u modnoj industriji.
Nakon Fešn vika specijalna nagrada Beogradske nedelje mode za doprinos razvoju mode kao umetnosti biće uručena Dobrili Smiljanić, a biće proglašen i dobotnik nagrade Boris Nikolić za savremeni modni izraz.
Ove godine organizatori Nedelje mode priključili su se AVON humanitarnoj akciji protiv nasilja – “Udari mene, a ne žene“.
Pokrovitelj 32. Beogradske nedelje mode je Skupština grada Beograda.
Povezana vest:  Za nepunih nedelju dana trajanja donatorske kampanje „Sezona darivanja“ Fondacija Novak Đoković sakupila je skoro 2 miliona dinara, ali to nisu jedine dobre vesti. Osnivači Fondacije Novak i Jelena Đoković pozvali su sve ljude širom sveta da se pridruže donatorskoj akciji i doniraju novac za otvaranje novih vrtića u Srbiji, a oni će duplirati prikupljenu sumu. „Vaš poklon u okviru prošlogodišnje kampanje ulepšao je budućnost mnoge dece u Srbiji. Otvorili ste svoja srca i podarili im najdragoceniji poklon – kvalitetno rano obrazovanje. Zahvaljujući vama, danas više od 200 dece ima pristup kvalitetnom predškolskom obrazovanju. Inspirisani vašom humanošću i prelepim porukama, i ove godine želimo da dupliramo ukupnu sumu vaših donacija prikupljenih u ovoj Sezoni darivanja,“ izjavili su Novak i Jelena Đoković. Za ovu namenu za sve korisnike Vip, Telenor i Telekom mobilnih operatera otvoren je poseban humanitarni broj 2205, koji simbolično predstavlja datum Novakovog rođendana, a cena poruke iznosi 100 dinara, dok se donacije mogu uplatiti i preko linka https://fundraise.novakdjokovicfoundation.org/ Zahvaljujući prošlogodišnjim donacijama plemenitih ljudi širom sveta u okviru donatorske kampanje “Sezona darivanja”, ove godine Fondacija Novak Đoković otvorila je vrtić u Mačvanskom Prnjavoru u blizini Šapca. Renovirali su i opremili staru zgradu Doma Zdravlja koja je sada moderan objekat adaptiran za dečije potrebe. Više od 150 mališana iz Prnjavora, ali i ostalih sela iz okoline Šapca, prvi put je dobilo priliku da krene u vrtić. Takođe, obnovili su i opremili dodatnih 420 m2 radnog prostora koji pripadaju predškolskoj ustanovi „Dečja radost“ u Svilajncu i na taj način obezbedili dodatnih 75 mesta za mališane iz ove opštine i okolinih sela, a u procesu su i otvaranja vrtića u Inđiji. Sva sredstva prikupljena do 8. januara biće uložena u otvaranje novih vrtića u Srbiji, u organizaciji Fondacije Novak Đoković.