Pobednik_takmicenja,_najbolji__somelijer_Srbije_Minja_Petrovic

Jaka konkurencija u borbi za najboljeg somelijera Srbije
 
Na petom po redu, nacionalnom „Aqua Viva takmičenju za najboljeg somelijera Srbije“ izabran je najbolji somelijer Srbije za 2012. godinu. Stroge propozicije takmičenja sa kojima su se suočili takmičari odredila je Međunarodna organizacija somelijera, a u žiriju su se našla zvučna imena iz ove branše iz Rusije, Slovačke, Makedonije i Kipra.
Nacionalno takmičenje se održava svake druge godine, a novitet za ovu godinu je da je naša zemlja, po prvi put, dobila saglasnost Međunarodne asocijacije somelijera (ASI) da realizuje manifestaciju bez prisustva njenih mentora. Takođe uveden je i novi koncept takmičenja: vino, hrana i voda, koji se među poznavaocima i ljubiteljima vina neguje širom zemaljske kugle. Akcenat takmičenja sadržan je na harmonizaciji vina i vode, a zadaci somelijera bili su da pokažu veštine u različitim kategorijama testiranja, od odabira vina prema zadatoj hrani, testiranja vina na slepo, posluživanja penušavog vina, dekantiranja vina itd. Pored pismenog i senzornog testa od somelijera se očekivalo  dobro poznavanje i analiza vina, ali i veoma važne praktične discipline.
Ovogodišnjem pobedniku takmičenja Minji Petroviću Aqua Viva je uručila nagradu od 120.000 dinara, a kompanija Tikveš, čija vina dobijaju najbolje ocene enologa širom sveta, za prva tri mesta obezbedila je vredne profesionalne poklone.
Povezana vest:  Pogled na Beč iz ptičje perspektive