Festival_nauke_-_KZN

Šta se sprema na 6. Festivalu nauke?
 
Šesti međunarodni Festival nauke ove godine trajaće jedan dan duže – četiri dana, i počeće u četvrtak 29. novembra a završiće se 2. decembra.
Festival nauke biće održan na četiri lokacije u centru Beograda: u bivšoj Robnoj kući “Kluz”, Studentskom kulturnom centru, Galeriji Narodne banke Srbije i na sceni Teatra Bojan Stupica. Spajanjem četiri lokacije u neposrednoj blizini, Beograd i ove zime dobija jedinstvenu ”festivalsku četvrt”.
Više od 450 mladih naučnika iz 36 domaćih naučno-obrazovnih institucija, 40 gostiju iz inostranstva – Francuske, SAD, Švedske, Velike Britanije, Hrvatske i Mađarske, govore da će 6. Festival nauke potvrditi epitet najvećeg događaja za promociju nauke u jugoistočnoj Evropi.
Slogan šestog Festivala nauke – “NEMA TEORIJE”, ima za cilj da akcentuje interaktivni karakter manifestacije, a ovogodišnji zaštitini simbol – razigrani mozak je tu da “trenira vijuge” svih radoznalih posetilaca.
Bivša Robna kuća “Kluz”, kao centralna festivalska lokacija, ove godine predstaviće 36 potpuno novih postavki.
Uz pomoć pravih aparata iz kladionice – slot mašina i ruleta, zainteresovani će saznati da li je dobitak čista sreća ili se može matematički „predvideti“. Kako izgleda prvi bolid formule koji su konstruisali studenti, kako leti kvadkopter, kako nastaje crtani film, koji je parfem „falš“, kako svetli svitac dok traži prijatelja, kako izgleda ksilofon od 147 vrsta drveta, kako napraviti Sunce u mikrotalasnoj rerni su samo neki od odgovora koji će dobiti svi radoznali posetioci 6. Festivala nauke.
NIS Ekspertinejdžeri zona, kao novina ovogodišnjeg festivala, okuplja školske festivale iz cele Srbije nastale po uzoru na beogradski, veliki, Festival nauke, kao i mlade talentovane pojedince, tinejdžere, koji su eksperti u pojedinim naučnim oblastima. Ovde će osnovci i srednjoškolci na vršnjački prilagođen način, objašnjavati jedni drugima zakone nauke.
Ljudsko srce, mozak, kost, zub, kao i nasitnije tajne ljudskog tela biće razjašnjene tokom četiri festivalska dana na postavkama Medicinskog fakulteta univerziteta u Beogradu. Iz Notingema stiže Odeljenje za forenzičke nauke koje objašnjava kako funkcionišu prave CSI ekipe u Velikoj Britaniji.
Studentski kulturni centar biće centar šou programa, radionica, debata i intervjua na velikoj sceni. Američka astronautkinja Marša Ajvins će sa prisutnima podeliti sećanja na 5 svemirskih misija u karijeri i 1.318 sati staža u svemiru a govoriće i o običnom životu u spejs-šatlu. “Toplo-hladno” je šou na kome će se prisutni zalediti ali i zapaliti usled eksperimenata koji nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Raskrinkavanje magije naukom ali i eksplozije koje ona može da proizvede su jedan od razloga zašto Festival nauke, ove godine, ne treba propustiti.
Galerija SKC-a biće mesto radionica za najmlađe u kojima će se meriti buka, miriti priroda, boriti za planetu, saznavati o plemenitom testiranju životinja i učiti lekcije Marije Kiri. Za mališane, ali i njihove roditelje je pripremljen čitav niz naučnih igraonica u kojima se osnovni zakoni fizike, hemije, astronomije, mogu dokazati uz pomoć stvari koje se mogu naći u svakom domu.
Debate 6. Festivala nauke baviće se vrućim i aktuelnim temama u svetu danas. Nestanci – sveta i svačega”, “Seksolucija” i “Ima li života na drugim svetovima” su tri teme na koje će pokušati da vam odgovore neka od najpoznatijih imena u nauci danas.
Još jedna od novina, koje donosi 6. Festival nauke, jeste večernji program u SKC-u, u okviru koga predstavljamo dva edukativna koncerta: „Euro-Neuro“ u izvođenju Rambo Amadeusa i naučnog benda Festivala nauke sa pratećim neurobiološkim tumačenjem muzičkih numera, kao i audio-vizuelni šou Planete Gruvlend pod nazivom „Planeta Gruvlend – Žurka za kraj“.
Pravo iz Španije, u Galeriju Narodne banke Srbije, stiže naučna igraonica koja pretvara reciklirane materijale u veselu edukaciju za sve uzraste sa grandioznim eksponatima – biciklom pretvorenim u kran za pecanje, neobičnom pticom ili kuhinjskom opremom, od volana nastali lavirinti i vrteška.
Švedski laserski šou, u Teatru Bojan Stupica, u novom i unapređenom izdanju vraća se na Festival nauke, samo na zahtev publike. Ista ekipa i novi i neverovatni efekti udruženi sa zakonima fizike kao i tim eksperata za zvuk i svetlost sa Lund Univerziteta nastupiće tokom četiri festivalska dana u 16 zasebnih predstava.
Prijatelj šestog Festivala nauke jeste Mobilna telefonija Srbije, podrška Centar za promociju nauke, sponzor Ekspertinejdžeri zone je Naftna industrija Srbije, a tradicionalni partner manifestacije Erste banka. Sponzori festivala su Basf, Nestea, McDonalds i Ball Packaging Europe.
Festivalske karte po ceni od 400 RSD su u prodaji na svim Eventim prodajnim mestima, kako u Beogradu, tako od ove godine i u celoj Srbiji. Festivalska karta važi za jedan festivalski dan u RK Kluz, Studentskom kulturnom centru i Galeriji Narodne banke Srbije. Tokom festivala prodavaće se pojedinačne karte po ceni od 150 RSD za fizičko-laserski šou u Teatru “Bojan Stupica”, kao i za večernji muzičko-naučni program u SKC-u. Pomenuti sadržaji nisu uključeni u cenu dnevne karte. Deca do 5 godina starosti uz pratnju roditelja ne plaćaju ulaznicu.

 

Povezana vest:  New Yorker otvorio drugu prodavnicu u Novom Sadu!