noc-knjige-dec-2012Sedma Noć knjige u petak: popusti i pokloni
 
Izdavačka kuća „Laguna“ i knjižarski lanac „Delfi“ sedmi put organizuju kulturnu manifestaciju „Noć knjige“ u petak (21. decembar) u svim gradovima gde postoje klubovi čitalaca ali i u mnogim bibliotekama širom Srbije, rečeno je danas na konferenciji za novinare.
 Ovaj svojevrstan festival knjige koji se održava pod sloganom „Budni uz knjigu“ pored kupovine po izuzetnim uslovima, posetiocima nudi i druge zanimljive sadržaje kao što su kvizovi i susreti s piscima i medijskim ličnostima, a svaki kupac dobija i po neki poklon.
 Obraćajući se novinarima direktor „Lagune“ Dejan Papić je istakao da se akciji ove izdavačke kuće, da ponudi svoje knjige uz popuste koji se kreću od 20 do 90 odsto, pa su najjeftinije knjige samo 100 dinara, priključio značajan broj drugih izdavača čije se knjige mogu naći u knjižarama lanca „Delfi“. On je to protumačio kao esnafsku podršku Noći knjige koja je stekla pravo da se smatra tradicionlanom.
 Među uglednim imenima, od tridesetak koliko je odobrilo popuste za svoja izdanja su: „Klio“, „Stubovi kulture“, „Geopoetika“. „Alnari“, „Mono i Manjana“, „Sezam book“, „Rende“, ali i javna preduzeća „Službeni glasnik“ i “ Zavod da udžbenike“…
 Papić je skrenuo pažnju na ucešće sve većeg broja biblioteka u Noći knjige koje tokom veceri odobravaju 50 odsto popusta na godišnju članarinu, a ove godine se prvi put priključio i Francuski institut u kome će, 21. deecmbra, „raditi“ knjižara za francuska izdanja kao i za prevode francuskih naslova na srpski jezik što je dokaz da „Noć knjige“ nije manifstacija „koja pripada „Laguni“ i „Delfima“ već je prepoznata kod svih kao najbolji način da se promoviše čitanje“.
 Direktorka „Delfija“ Vesna Mihailović je skrenula pažnju na mogućnost kupovine knjiga putem sajta za koji važe isti uslovi kao i za one koji dođu u prodajna mesta, čak imaju pravo i na poklone. Ona je upozorila kupce da će uz svaku kupljenu knjigu dobiti i poklon, da se za pet naslova povećava popust ali i broj poklona, a da su posebna iznenađenja pripremljena za one koji kupe 10 naslova. Pobednike kvizova, takođe, očekuju lepe nagrade u vidu knjiga.
 Mihailovićeva je preporučila posetiocima Noći knjige da na sajtovima knjižara, klubova ili „Lagune“ provere koji pisci će gotostovati u kojoj knjižari i u koje vreme, da bi mogli da dobiju njihov autogram sa posvetom.
 Direktorka marketinga Ana Marković je kazala da je generalni sponzor „Noći knjige“ „Eurobank EFG“ ali da se broj sponzora i donatora povećava iz godine u godinu i da su neki prisutni već više godina i unapred se javljaju da će nastaviti sa donacijama.
 Ona je rekla i da će se u svim knjižarama nastaviti akcija prikupljanja starih knjiga za dečije biblioteke po bolnicama koje se mogu odložiti u kutije na sankama Deda Mraza i napomenula je da su zvaničnici beogradske Opštine Vračar stavili u kutiju 50 primeraka enciklopedija za najmlađe i drugih skupocenih slikovnica.
 Noć knjige održaće se u knjižarama „Delfi“ u Beogradu, Pančevu, Novom Sadu, Subotici, Sremskoj Mitrovici, Kragujevcu, Kraljevu, Valjevu, Čačku i Nišu kao i klubovi čitalaca Šapcu, Jagodini, Zaječaru, Loznici, Pirotu, Vršcu, Požarevcu i Leskovcu.
Povezana vest:  Zbog Rolerijade sutra zatvorene pojedine ulice u centru grad