Nurdor_2Uskršnji koncert i izložba bojenih jaja za decu obolelu od raka u Starom dvoru
Dečji humanitarni koncert i prodajna izložba bojenih jaja održaće se u subotu, 3. aprila, u 12 časova, u Starom dvoru, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare. Sav prihod namenjen je početku rekonstrukcije roditeljske kuće „Doktorova kula” u okviru Kliničkog cenra Srbije, u kojoj će boraviti roditelji iz unutrašnjosti čija se deca u okolnim bolnicama leče od raka. Akciju organizuje Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka (NURDOR) u saradnji sa Republičkim zavodom za zdravstveno osiguranje, a pokrovitelj je grad Beograd.
– Nema ništa značajnije od borbe za zdravlje dece. Pomoć roditeljima u ovoj situaciji je zapravo pomoć deci. Grad je već pomogao adaptaciju roditeljske kuće kod Instituta za majku i dete sa 2,9 miliona dinara za priključak na daljinsko grejanje i dva miliona dinara za građevinsko zemljište, a dva miliona dinara je dala i Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda. To je jedna u nizu akcija koje grad sprovodi pomažući onima kojima je to potrebno. Pozivamo sve potencijalne donatore da dođu u subotu i daju koliko mogu. Grad i na ovaj način pokazuje da je važno razmišljati o ljudima i njihovim problemima i da svi treba da im pomognemo – rekao je gradski sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan.
Todor Mančić iz NURDOR-a kazao je da je procenjena vrednost rekonstrukcije oko milion evra, a Svetlana Vukajlović, direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, izrazila je nadu da će kuća moći da primi prve roditelje najkasnije do kraja godine.
Na humanitarnom koncertu u subotu u podne nastupiće Dečja filharmonija i hor „Čarolija”, a u 13 časova će početi prodajna izložba uskršnjih jaja. Njih su oslikali poznati slikari i dizajneri Srbije – Suzana Perić, Slobodanka Rakić-Šefer, Ljiljana Gašparovski, Mića Trnavac, Dušanka Savić-Aracki i drugi, kao i hospitalizovana deca koja se leče od raka.
U okviru iste akcije na Veliki petak, 2. aprila, biće organizovano druženje poznatih glumaca i muzičara sa decom koja se leče od raka u bolnicama Beograda, Novog Sada i Niša. Oni će bojiti jaja i deliti paketiće koje su darovale kompanije „Soko Štark” i „DexyCo”, kako bi deci ovaj dan učinili prijatnijim i srećnijim.
Povezana vest:  Manifestacije za celu porodicu ovog vikenda u Belgrade Waterfront-u