Crime Scene 1 - A HOUSE COLLIDEDCSI: ISTRAŽITELJI u Beogradskoj areni: Testirajte svoje umeće u rešavanju zločina
Interaktivna izložba zasnovana na hit seriji CBS-a, CSI: ISTRAŽITELJI biće postavljena u istočnom delu Beogradske arene od 8. aprila i trajaće do 8. jula od 10h do 19h.
Popularni svetski fenomen „Istražitelji“, postavljen je prvi put u 13. septembra 2009. godine u MGM GRAND-u u Las Vegasu, gde se dešava i radnja originalne TV serije „Istražitelji“. Ova zanimljiva atrakcija za više čula stavlja vas u ulogu istražitelja mesta zločina koji rešava jedan od tri autentične misterije.
Po licenci CBS-a, projekat je osmislio Muzej nauke i istorije Fort Worth, a izveo EMS Exhibits Inc. Dobijena je kombinacija zabavne hit serije, naučnih principa i istražiteljskih tehnika – od analize DNK i otisaka prstiju, do forenzičke antropologije i toksikologije. Preko video zapisa, glumci ove popularne TV serije, posetioce vode kroz izložbu i navode ih da uspešno reše slučaj.
Na svom putovanju, posetioci će biti uvučeni u jedno od tri mesta zločina: „Sudar s kućom“, gde se vidi da je auto sa vozačem prošao kroz dnevnu sobu jedne mirne kuće u predgrađu; „Ko je uslužen?“, gde je iza motela pronađeno telo mlade žene; i „Do koske“, gde se u pustinji otkriju ostaci ljudskog skeleta.
Izložba se prostire na oko 1200m2 i čine je hiljade ručno izrađenih rekvizita. CSI: Istražitelji oživljavaju multi-medijalno okruženje puno specijalnih efekata, detaljno rekonstruisanih poprišta zločina i dve vrhunski opremljene laboratorije. Uvodni video snimak autora „Istražitelja“ Antonija E. Zukera i informativni snimci glumaca ove najuspešnije TV serije vodiće „početnike“ kroz ovu avanturu, ali na njima samima je da zaključe „ko je kriv“.
Crime Scene 3 - NO BONES ABOUT ITIzložba CSI: Istražitelji nagrađena je prestižnom nagradom „The Thea Award“ za specijalna dostignuća. „The Thea Award“ predstavlja najveće priznanje koje se dodeljuje za kreativnost koju pruža događaj posetiocima.
Multi-medijalni delovi postavke prezentirani su na engleskom i srpskom jeziku.
Karte za izložbu možete naći na blagajni Beogradske arene. Regularna cena karte za termine od 10:00 do 15:00 od ponedeljka do petka košta 700 dinara, dok je u istom terminu subotom i nedeljom cena karte 1.100 dinara.
Cena karte u terminu od 15:00 do 19:00 radnim danom je 900 dinara, a vikendom 1.100 dinara.
Cena kolektivne karte radnim danom u terminu od 10:00 do 15:00 je 500 dinara, vikendom 800 dinara, a u terminu 15:00 do 19:00 časova radnim danom 650 dinara, a dok ćete vikendom u istom terminu morati da izdvojite 800 dinara.
Mesto zločina
U slučaju „Sudar s kućom“ auto je uleteo kroz prozor kuće u tihom predgrađu. Na vozačevom sedištu je čovek vezan pojasem. Šoferšajbna je polovljena a vrata su zatvorena. U dnevnoj sobi se nalaze blatnjavi otisci stopala, kapi krvi i mrlje blizu sofe. Kutija za picu je otvorena a piza sa feferonima razbacana je po podu. Flaša piva se nalazi blizu vrata auta i krvavi tragovi saka (ili je to kečap?) su pronađeni na haubi.
U slučaju „Ko je uslužen?” nađena je mrtva mlada žena iza motela u Las Vegasu. Ispružena je ispred kontejnera i prekrivena smećem u odeći konobarice sa pločicom sa imenom Penny. Tragovi gume su preko njenog stomaka a pored nje je fotografija pocepana na pola. Nikakve povrede nisu vidljive. Pored smeća nalazi se tašna i mobilni telefon.
U slučaju “Do koske!” autostoper je pronašao nešto što liči na ljudsku lobanju koja izviruje iz zemlje. Delimično je zakopana nanosem i prašinom. Ostale koske nalaze se ispod peska. Na lobanji se nalazi rupa, a između ostataka su ostaci kaputa ili nečega sličnog.
Početak istrage
Pathology analysisPosle obilaska scene zločina, posetioci dolaze do velikog zida sa fotografijama zločina i tragovima koji su im možda promakli. Zatim analiziraju dokaze u dve interaktivne laboratorije, proveravanjem i testiranjem na različite načine.
Posetioci koji istražuju „Sudar sa kućom“ uporediće otiske prstiju nađene na žrtvi, ispitaće uzorke krvi, otiske cipela i tragove pronađene u sobi, uporediće vlakna nađena na odeći žrtve i u sobi, DNK i uradiće alko test krvi žrtve kako bi otkrili ko je ubica.
Istraživanje slučaja „Ko je uslužen?“ uključiće dokaze iz mobilnog telefona, provere sadržaja tašne, otiske prstiju, utvrdiće vreme smrti, uporediće DNK uzorke, testirati puder iz tašne nađene na mestu zločina i otkriti uzrok smrti.
Istražitelji na sceni „Do koske!“ analiziraće metke pronađene u lobanji, dlake nađene sa ostacima tela, vrstu semena pronađenu u jakni, proučavati DNK uzorke iz zuba, ispitati veličinu kostiju kako bi utvrdili visinu žrtve i pronaći šta je uzrokovalo smrt.
Odgonetanje slučaja
Na kraju izložbe, posetioci će predstaviti sve što su otkrili u kancelariji Gil Grisoma – glavnog CSI istražitelja. Odgovoriće na seriju pitanja sa više odgovora, zasnovanih na njihovim naučnim pronalascima, pritiscima na ekrane. Posetilac koji uspešno reši slučajeve dobija CSI Diplomu.
Izložba je na evropskom gostovanju od novembra 2009. godine i do sada je posetila veliki broj gradova. U Beogradu će se zadržati tri meseca.
Povezana vest:  Silvija Stanišić talentom i glasom izborila veliko finale!