beckam_adidas_dizajnerKo je kome podvalio prvoaprilsku šalu?
Dejvid Bekam se pridružio australijskoj fudbalskoj reprezentaciji? Nikola Sarkozi podneo neopozivu ostavku? Kanada kupila pola havajskog ostrva? Mora da je u pitanju prvoaprilska šala!
Držeći se tradicije, mnoge medijske kuće, kompanije, veb sajtovi i druge šaljivdžije oglasile su se danas raznim prvoaprilskim šalama – od smešnih do apsurdnih.
Tako je dnevnik Dejli telegraf kao „prvoaprilsku“ informaciju, naravno bez te naznake, objavio da britanska kompanija Virdžin medija već više od godinu dana koristi posebno trenirane lasice za postavljanje širokopojasnih kablova u ruralnim oblastima, a Tanjug je preneo u želji da se našali sa svojim korisnicima.
U vesti „se ističe“ da bi, tobož, razvoj ove inovativne tehnike britanskog internet provajdera mogao da pomogne u širenju brodbenda i na zone u kojima je Internet nedostupan, čime bi se premostio „digitalni jaz“.
-Lasice su vekovima pomagale ljudima u raznim poslovima. One imaju jak instinkt gnezdenja, duguljasta, vretenasta tela, radoznale su prirode i spretno se zavlače u rupe – kazao je predstavnik Virdžin medija Džon Džejms, preneli su mediji.
Lasice su, objavio je britanski list, „poslužile“ i za razvođenje televizijskih kablova izvan Bakingemske palate prilikom venčanja princa Čarlsa i princeze Dajane. Toliko o tome.
Na drugoj strani planete, Australijanci su kao ranijih i ove godine pokazali veliku maštovitost.
Tako australijski proizvođač kancelarijskog materijala Artlajn reklamira u novinama i na svom veb sajtu najnoviji proizvod – hemijsku olovku koja pamti sve što je njome napisano.
-Više nećete morati da brinete ako izgubite spisak za kupovinu ili neko parče papira sa važnim podacima. Od sada sve to možete da daunlodujete kad god poželite pomoću ove hemijske olovke – ističe se u reklami Artlajna.
Prošle godine, ova kompanija je „lansirala“ hemijsku sa ugrađenim mikročipom koji je locira u svakom trenutku i tako sprečava njenu krađu.
Vebsajt HowStuffWorks.com ponudio je „twapler“ – kovanica od reči Twitter i stapler (spajalica), za koju tvrdi da automatski šalje poruku putem Bluetooth-a ili WiFi na Tviter o sadržaju materijala na koji se stavlja spajalica.
-Bilo da spajate papire nekog istraživačkog rada, formulare o porezu ili dokumenta o razvodu, „twapler“ će poslati poruku svim znatiželjnim korisnicima Tvitera – ističe se u reklami za ovaj neobičan proizvod.
Australijska televizijska stanica ABC emitovala je jutros lažni intervju sa povređenim Dejvidom Bekamom u kome bivši kapiten engleske reprezentacije kaže da će se pridružiti australijskom državnom timu kao pomoćnik menadžera i voditi ga do pobede na predstojećem Svetskom prvenstvu u Južnoj Africi.
Žitelje australijskog gradića Murvilumbaha dočekala je vest u lokalnim novinama da je reditelj Avatara Džejms Kameron izabrao njihovu šumu za lokaciju nastavka svog blokbastera.
Jedan francuski vebsajt objavio je vest da je predsednik Nikola Sarkozi dao jutros neopozivu ostavku, da je izbačen iz stranke i da se pridružio evropskoj stranci Zelenih, dok njegov sin Žan Sarkozi pokušava na svaki način da dobije američku „zelenu kartu“.
Kanađani su ove godine izveli možda najbolju prvoaprilsku šalu, objavljenu na sajtu najvećeg lokalnog Internet provajdera Bel Simpatico, u kojoj se navodi da je Kanada sklopila „posao veka“ kupovinom polovine Havaja.
Time, kako se ističe u ovoj udarnoj vesti, Otava želi da pomogne južnom susedu da prevaziđe ekonomsku krizu koja je i izazvana poremećajima na tržištu nekretnina.
Prvi april se već vekovima obeležava, ali njegovo poreklo je nejasno. Prema jednoj teoriji, taj datum se vezuje za usvajanje Gregorijanskog kalendara kada je izraz „aprilska luda“ pripisivan onima koji su se i dalje držali starog, Julijanskog kalendara.
Prema tradiciji u mnogim zemljama, ljudi mogu da drugima priređuju šale do podneva 1. aprila. Međutim, ako to rade posle tog vremena, onda i sami postaju aprilske lude.
Za razliku od većine hrvatskih dnevnih novina koji su ove godine odustale od prakse smišljanja šaljivih prvoaprilskih vesti, pojedini Internet portali pokušali su izmišljenim vestima uneti malo prvoaprilske atmosfere.
Tako je Internet strana net.hr „saopštila“ da su nakon otvaranja zajedničke izložbe dvaju umetnika u Zagrebu, hrvatskog arhitekte Nenada Fabijanića i slovenačkog grafičara Oskara Kogoja, hrvatska premijerka Jadranka Kosor i njen slovenački kolega Borut Pahor zajedno došli u hotel Esplanade i tamo se „zadržali neutvrđeno dugo vremena“.
Tportal.hr dao je vest da je Slovenija zbog krize odustala od nastupa na Svetskoom fudbalskom prvenstvu u Južnoj Africi i da svoje mest daje Hrvatskoj, da je Hrvatska radio televizija izvestila da će prikazivati film Avatar u 3D tehnici, a da će specijalne naočari za gledanje dobiti samo oni koji su redovno plaćali pretplatu.
Večernji list javio je da je gradonačelnik Splita Željko Kerum, uz reči da je emotivan čovek i da ne može više da izdrži, dao ostavku i da svoju fotelju prepušta svojoj sestri Nevenki Bečić koja je bila druga na njegovoj izbornoj listi.
Povezana vest:  Kejt Midlton se neće zavetovati na poslušnost suprugu