Otvaranje MH 09OTVOREN MIKSER HOUSE – BALKANSKI DIZAJN CENTAR U SAVAMALI

U pristustvu brojnih zvanica iz kulturnog i javnog života Srbije i regiona javnosti je ovog vikenda predstvljena nekadašnja monumentalna garaža, sada pretvorena u konceptualnu simbiozu dnevnih i noćnih aktivnosti sa idejom da predstavlja svakodnevnu inspiraciju ljudima iz Beograda, Srbije, regiona i celog sveta, i na taj način probudi dušu pomalo zaboravljene kreativne četvrti Beograda – Savamale.
Svakako najlepši beogradski trg koji sa tri strane oivičavaju znamenite lepotice beogradske arhitekture – hotel Bristol, zgrada Beogradske zgrade i Vučina kuća izgradjene početkom dvadesetog veka, trebalo je da dobije svoj četvrti odgovor na mestu gde se nekada nalazio hotel Bosna, a danas Mikser kuća. Prvi svetski rat brutalno prekida savamalsku, urbanističku, kulturnu i ekonomsku renesansu, moralo je da prođe sto godina kako bismo videli nastavak. Na mestu nikada izgradjene palate braće Krsmanović, na trgu duhova, radja se Mikser House, kao prirodni nastavak zlatnog perioda Savamale. Modernističko zdanje zamišljeno je kao stecište dizajnera, muzičara, kreativaca, modernista, sanjara o lepšem i boljem Beogradu, Srbiji, Balkanu.

Povezana vest:  Pravo proleće počinje SPRING FEST-om na Sava Promenadi

Otvaranje MH 01
Odrednica „Balkan design centar“ vrlo jasno određuje regionalni karakter mesta, kao sabirnog centra regionalne dizajn scene koja je godinama pažljivo stvarana i negovana kroz aktivnosti Mikser festivala. Prodavnica originalnog, savremenog balkanskog dizajna u svom nazivu sugeriše potrebu za preispitivanjem stereotipa o Balkanu kao specijalnom odeljenju Evrope, pokušavajući da afirmiše kreativni potencijal regiona kao šansu sa kreiranje novog balkanskog identiteta.
Permanenta kulturna akcija, koncerti, izložbe, multimedijalni sadržaji, predavanja, seminari, festivali, društveni aktivizam i borba za revitalizaciju istorijske četvrti i njenih znamenitih građevina postaju svakodnevni imperativ tima koji vodi Mikser House i Mikser festival, čija je sudbina neraskidivo vezana za sudbinu kvarta i svih kreativnih ljudi i preduzetnika kojih je svakim danom sve više u Savamali.
Partnerstvo kreativnog studija Mikser i Triple Jump grupacije iz Beograda na projektu Mikser House-a je svakako savršen primer deetatizacije kreativnog sektora koji sve više i ozbiljnije postaje razvojni mehanizam za ekonomski razvoj grada Beograda. Turistička organizacije Srbije i Beograda već pokazaju neskriveno interesovanje za promociju Savamale kao turističke destinacije prvog reda. Mikser House će svojim kreativnim sadržajem svakako u velikoj meri doprineti toj prosperitetnoj ideji.
MIKSER je multidisciplinarna platforma koja se bavi afirmacijom kulturne industrije regiona i organizacijom najvećeg regionalnog festivala kreativnosti. MIKSER okuplja profesionalce i entuzijaste koji kroz različite transkulturne projekte podstiču razvoj kreativne ekonomije zemlje i regiona, i uspostavljaju dijalog između savremenih globalnih tendencija i domaće i regionalne prakse. Projekti Ghost project – internacionalna smotra mladih industrijskih dizajnera, i Young Balkan Designers – selekcija najboljih regionalnih talenata koju MIKSER predstavlja na najvećoj svetskoj manifestaciji posvećenoj dizajnu – Milanskom sajmu nameštaja, najbolje oslikavaju filosofiju MIKSERA kao inkubatora mladih talenata ne samo iz oblasti dizajna, već i iz drugih kreativnih disciplina. Kreiranjem sopstvene platforme za interakciju između dizajnera, arhitekata, umetnika, kompanija, nezavisnih organizacija, državnih institucija, medija, organizacija MIKSER je pokrenula i upravlja sopstvenim festivalom kreativne industrije, jednostavnog naziva MIKSER.

Povezana vest:  #1lib1ref kampanja kreće na Vikipedijin 20. rođendan