Stethoscope-Heart-Health-conceptVikend zdravlja u Delta Cityju

Dan žutih narcisa protiv raka dojke

Povodom obeležavanja Svetskog dana zdravlja, 7. aprila, predstojećeg vikenda, 6. i 7. aprila, biće organizovana manifestacija „Vikend zdravlja u Delta City-ju“. Prvi dan biće posvećen edukaciji u vezi sa rakom dojke, dok će drugog dana, u okviru borbe protiv hipertenzije, biti organizovano merenje pritiska za sve prisutne i konsultacije sa lekarima.
U cilju ukazivanja na značaj prevencije raka dojke i pružanja podrške obolelim ženama, u subotu 6. aprila, od 12 do 16 časova, u Delta City-ju, biće organizovan „Dan žutih narcisa“. Žuti narcis simbolizuje novi početak i nadu, što je i najpotrebnije svim ženama koje se suoče sa ovom bolešću. U okviru manifestacije na štandu Udruženja „Budimo zajedno“ svi zainteresovani posetioci će moći da dobiju informativni materijal i posavetuju se sa članovima udruženja i psihoterapeutom. Posetioci će imati priliku da daju donacije za rad Udruženja „Budimo zajedno“, a za uzvrat će dobiti žuti narcis na poklon.
Rak dojke je najčešći maligni tumor sa najvišom stopom mortaliteta kod žena širom sveta, ali i kod nas, u Srbiji. Svake godine, u svetu, oboli oko 1 150 000 žena od raka dojke. U Evropi se kod jedne od 10 žena pre nego što napune 80 godina dijagnostikuje rak dojke, dok se oko 20-30% slučajeva raka dojke javlja kod žena koje su mlađe od 50 godina.
„Prema podacima Centralnog registra za rak u Srbiji se godišnje otkrije oko 4000 novoobolelih žena, dok umre oko 1600 žena. Istraživanja pokazuju da u Srbiji svaka 12. žena oboli od nekog oblika raka dojke.“ – izjavila je Jasmina Lukić, predsednica Udruženja „Budimo zajedno“ i dodala: „Stoga, želimo da obrazujemo žene i podstaknemo ih na preventivne preglede jer je to najbolji način da se bolest dijagnostikuje na vreme, i samim tim poveća stepen izlečenja. Uspešnim lečenjem podrazumeva se objedinjeno lečenje telesnih simptoma, kao i psihološka pomoć. A najvažnije je da žena zna da nije sama!“

Povezana vest:  Otvorena 108. Lilly drogerija u Loznici

Besplatno merenje pritiska u Delta City-ju

U nedelju, 7. aprila, od 10 do 18 časova, na drugom spratu Delta City-ja, u okviru borbe protiv hipertenzije, udruženje lekara „LekarInfo“ će za sve zainteresovane posetioce organizovati merenje krvnog pritiska i konsultacije sa lekarima. U saradnji sa Republičkim sekretarijatom za sport biće predstavljene vežbe za zdrav život i omogućeno testiranje na mašini za trčanje.
Visok krvni pritisak, ili hipertenzija, je oboljenje koje se javlja kod osoba svih generacija i predstavlja najučestalije oboljenje u Srbiji. Prema zvaničnim podacima Ministarstva zdravlja više od 46% odraslih stanovnika je tokom prošlogodišnjih istraživanja imalo problema sa povišenim krvnim pritiskom.
„Najčešći uzrok hipertenzije je stres. Brz tempo života, nepravilna ishrana i brojni negativni uticaji sredine utiču na pojavu ovog oboljenja koje se, ukoliko nije praćeno komplikacijama, obično javlja bez simptoma, zbog čega se još naziva i „tihi ubica“. Ovom akcijom želimo da apelujemo na ljude da zdravim životom i redovnim kontrolisanjem krvnom pritiska mogu sprečiti komplikacije.“ – izjavio je dr Vladimir Živković, predstavnik Udruženja „LekarInfo“.

Povezana vest:  36. Fashion Selection – raznolikost modne jeseni u novembru