Dan zutih narcisa u Delta Cityju„Dan žutih narcisa“ u Delta Cityju, poznate dame delile žute narcise kao simbol novog početka

Povodom obeležavanja Svetskog dana zdravlja, 7. aprila, u šoping-molu Delta City je u subotu, 6. aprila, organizovana akcija „Dan žutih narcisa“ koja je bila posvećena edukovanju žena u vezi sa rakom dojke. U nedelju, 7. aprila, u okviru borbe protiv hipertenzije, biće organizovano merenje krvnog pritiska za sve prisutne i konsultacije sa lekarima.
U cilju ukazivanja na značaj prevencije raka dojke i pružanja podrške obolelim ženama organizovana je akcija „Dan žutih narcisa“, u okviru koje su posetiocima deljeni žuti narcisi kao simol novog početka i nade, što je i najpotrebnije svim ženama koje se suoče sa ovom bolešću.
Akciju „Dan žutih narcisa“ podržale su brojne poznate ličnosti, kao što su Ana Bebić, Kristina Radenković, Saška Janković, Aleksandra Gudelj, Ana Štajdohar, Marija Mihajlović i druge, koje su simbolično posetiocima poklanjale žute narcise.
Na štandu Udruženja „Budimo zajedno“ svi zainteresovani posetioci mogli su da dobiju informativni materijal i da se posavetuju sa članovima Udruženja i psihoterapeutom. Takođe, posetioci su imali priliku da doniraju sredstva za rad Udruženja „Budimo zajedno“.
„Prema podacima Centralnog registra za rak u Srbiji se godišnje otkrije oko 4000 novoobolelih žena, dok umre oko 1600 žena. Istraživanja pokazuju da u Srbiji svaka 12. žena oboli od nekog oblika raka dojke.“ – izjavila je Jasmina Lukić, predsednica Udruženja „Budimo zajedno“ i dodala: „Stoga, želimo da obrazujemo žene i podstaknemo ih na preventivne preglede jer je to najbolji način da se bolest dijagnostikuje na vreme, i samim tim poveća stepen izlečenja. Uspešnim lečenjem podrazumeva se objedinjeno lečenje telesnih simptoma, kao i psihološka pomoć. A najvažnije je da žena zna da nije sama!“
Rak dojke je najčešći maligni tumor sa najvišom stopom mortaliteta kod žena širom sveta, ali i kod nas, u Srbiji. Svake godine, u svetu, oboli oko 1 150 000 žena od raka dojke. U Evropi se kod jedne od 10 žena pre nego što napune 80 godina dijagnostikuje rak dojke, dok se oko 20-30% slučajeva raka dojke javlja kod žena koje su mlađe od 50 godina.
„Kao ćerka, sestra, drugarica i žena svesna sam ovog problema i toga da su redovne kontrole neophodne. Nažalost, žene u Srbiji nisu dovoljno edukovane u vezi sa ovom bolešću i ne vode računa o svom zdravlju onoliko koliko bi trebalo. Apelujem na sve pripradnice lepšeg pola da budu odgovornije prema sebi.“ – izjavila je Saška Janković, pop pevačica.

Povezana vest:  Beč – 1.200 preduzeća učestvovalo u inicijativi za zaštitu životne sredine