novak djokovic pariz 2012 slaviFondacija Đokovia sa 750.000 dolara pomaže projekat za decu

Novak Đoković fondacija sa 750.000 dolara podržaće projekat deinstitucionalizacije dece mlađe od tri godine, koji realizuje Ministarstvo rada zapošljavanja i socijalne politike uz podršku UNICEF-a.
Reč je o pilot projektu koji će biti realizovan u četiri grada u Srbiji, Beogradu, Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu, rečeno je na konferenciji za novinare nakon potpisivanja sporazuma o partnerstvu Đoković fondacije i UNICEF-a.
Državni sekretar ministarstva rada zapošljavanja i socijalne politike Brankica Janković rekla je da će projekat trajati tri godine i navela da je Srbija u odnosu na zemlje u okruženju najdalje otišla u procesu deinstitucionalizacije dece.
„U ovom trenutku u ustanovama za decu smešteno je oko 1.200 mališana, a oko 5.000 u hraniteljskim porodicama“, rekla je janković i dodala da je do pre pet, šest godina taj odnos bio obrnut.
Jankovićeva je ukazala da neke hraniteljsjke porodice nisu najadekvatnije izabrane i da predstoji težak period na zaustavljanju smaštaja dece mlađe od tri godine u ustanove i pronalazak adekvatnih hraniteljskih porodica.
Direktorka UNICEF-a u Srbiji Judita Rajhenberg je rekla da projekat predviđa uslugu „porodični saradnik“, koji će postojati u sva četiri grada.
„Porodični saradnik ima važnu ulogu jer će biti svojevrsni medijator članovima porodice i pomoći im da iznađu rešenje za sve probleme, a imaće i edukativnu ulogu, učeći roditelje veštinama i upravljanju porodičnim budžetom“, rekla je Rajhenberg.
Direktorka Novak Đoković fondacije Jelena Ristić naglasila je da ta fondacija sa zadovoljstvom odlučila da podrži taj projekat.
„Novak Đoković fondacija podržaće projekat jer se uklapa u našu misiju, da dete odrasta u porodici, u bezbednom i kreativnom okruženju“, rekla je Risticć i ocenila da je porodica najvredniji resurs za odrastanje dece, a što se, kako je rekla, vidi i na primeru Novaka Đokovića koji je uz podršku i ljubav porodice savladao sve poteškoće.

Povezana vest:  U prodaji kuća u kojoj je Majkl Džekson živeo do smrti