snimanje_spota_1“PRAVO NA OSMEH” – Manifestacija u okviru Dana Beograda posvećena deci i njihovim pravima
“Pravo na osmeh” je humanitarni projekat nevladine, neprofitne organizacije Radosni centar čiji je glavni cilj podizanje svesti celokupnog društva na prava svakog deteta kao i ukazivanje na njihove potrebe i probleme. Ova jednodnevna manifestacija održaće se 17. aprila kao deo proslave Dana Beograda uz podršku Sekretarijata za kulturu, Ministarstva prosvete, Turističke Organizacije Beograda, Agencije za saradnju sa nevladinim organizacijama i evropsku harmonizaciju.
Prvi deo projekta odnosi se na karnevalsku paradu i predstavljanje dečijih pozorišta, dramskih radionica i likovnih ateljea iz Beograda u saradnji sa opštinom Stari grad i Dečijim kulturnim centrom. Parada započinje u 11 časova u ulici Kneza Mihaila, gde je nešto kasnije planirano da okupljena deca postave rekord u broju osmeha. Nakon toga manifestacija se seli na Trg Republike, gde je od 12.30 zakazan koncert i predstava za decu. Na koncertu će biti izvedene pesme o dečijim pravima posebno osmišljene za projekat “Pravo na osmeh” u saradnji sa dečijim horovima, radionicama i poznatim umetnicima koji su i prometeri čitave akcije. Druga lokacija na kojoj će biti organizovana predstava za decu nalazi se na uglu ulica Kneza Mihaila i Vuka Karadžića. Na obe lokacije gde se toga dana održavaju akcije biće postavljene kutije za prikupljanje dečijih ideja o njihovim pravima. Sve vreme manifestacije deci je omogućeno pisanje po „Zidu prava“ koji će biti postavljen na Trgu Republike, a za 10 mališana čija idejna rešenja o njihovim pravima budu najmaštovitija planiran je put iznenađenja u saradnji sa Ministarstvom za dijasporu.
Konvencija o pravima deteta UN stupila je na snagu 1990. god., a glavni cilj Konvencije je očuvanje jedinstva porodice sa posebnom pažnjom na podizanje i razvoj dece kao i ohrabrivanje javnog mnjenja da deluju zajedno u cilju stvaranja bezbedne, zdrave i produktivne budućnosti za decu.
Briga o zdravom okruženju u kome sva deca odrastaju moraju da budu prioritet našeg društva, te je osnovni cilj organizacije “Radosni centar” podizanje svesti o problemima i potrebama dece i afirmacija dečijih prava.
Satnica manifestacije „Pravo na osmeh“:
11.00- 12.00 – Karnevalska parada u ulici Kneza Mihaila
12.00-12.30 – Postavljanje rekorda u broju dečijih osmeha
12.30 – 15.00 Predstava i koncert na Trgu Republike

Povezana vest:  Opra Vinfri vodi svoj "tok šou" na fejsbuku