Kosnica 01Sportsko-ekološki kamp „Košnica prijateljstva“ od 16-30. jula 

Udruženje građana Košnica i ove godine, već devetu godinu za redom, organizije dečiji sportsko-ekološki kamp „Košnica prijateljstva“ na Begečkoj jami za decu bez roditelja ili adekvatnog roditeljskog staranja.
Ove godine je, osim desetoro štićenika SOS dečijeg sela iz Sremske Kamenice, planiran i dolazak petoro dece iz hraniteljskih porodica sa teritorije Vojvodine, trideset mališana iz hraniteljskih porodica sa Kosova i Metohije, njih 8 iz Belgije i petoro dece iz Svratišta. Broj učesnika ovogodišnjeg kampa je 58 dece, a dužina trajanja kampa je 15 dana u periodu od 16. do 30. jula, s tim što 16. jula u kamp dolaze volonteri koji će pripremiti sve za dolazak dece, koja u kampu borave od 21. do 28. jula. U realizaciji ovogodišnjeg Sportsko-ekološkog kampa „Košnica prijateljstva“ će učestvovati oko stotinu osoba uključujući volontere, predavače, instruktore i vaspitače. U rad kampa biće uključeni i studenti sa Fakulteta za fizičku kulturu, Prirodno-matematičkog fakulteta i Naučno-istraživačko društvo studenata biologije „Josif Pančić“ iz Novog Sada, kao i 10 inostranih volontera koji dolaze iz čitavog sveta.
U sklopu kampa ove godine za decu bez roditelja ili adekvatnog roditeljskog staranja organizujemo sportske aktivnosti (plivanje, košarka, fudbal, odbojka na pesku), ekološke i izviđačke aktivnosti, radionice koje obuhvataju izradu muzičkih instrumenata, ples, crtanje, fotografiju i izradu maski i praktičnu upotrebu materijala, zatim realizaciju pozorišne predstave sa učesnicima kampa, kao i mali pozorišni festival koji će biti organizovan 26. i 27. jula u kampu na Begečkoj jami. U okviru ekoloških radionica deca će izvoditi eksperimente i baviti se reciklažom. U sklopu kampa „Košnica prijateljstva“ organizovaćemo izlete u okviru kojih će posetiti Petrovaradinsku tvrđavu i centar Novog Sada.
Prvi put na kamp „Košnica prijateljstva“ ove godine dolaze i kuvari. Asociacija šefova kuvara Srbije će zajedno sa maturantima srednje kuvarske škole iz Novog Sada boraviti sa mališanima na Begečkoj jami i za njih pripremati hranu, ali će ih i učiti kulinarskim veštinama.
Pored svega navedenog U.G. „Košnica“, organizacija „Komunikacija za razvoj društva“ iz Gračanice (KiM) i Exit festival i ove godine vode 65 mladih sa Kosova i Metohije na Exit Festival.
Udruženje građana „Košnica“ osnovano je 31. oktobra 2005. godine u Novom Sadu kao humanitarno, nestranačko, nevladino i neprofitno udruženje građana. Aktivnosti koje sprovodi uglavnom su namenjene deci bez roditeljskog ili adekvatnog roditeljskog staranja, kao i deci iz socijalno ugroženih porodica. Ove aktivnosti za cilj imaju prikupljanje sredstava za pomoć ovoj grupi dece. „Košnica“ tokom cele godine kontinuirano radi sa štićenicima SOS Dečjeg sela iz Sremske Kamenice.
Košnica je do sada organizovala 8 Sportsko-ekoloških kampova „Košnica prijateljstva“, kao i brojne druge aktivnosti kao što su škole plivanja, škole klizanja, brojne radionice, izlete, posete muzejima, pozorištima, bioskopima, kao i više od 30 humanitarnih koncerata. Aktivnostima je do sada obuhvaćeno više od 500 dece bez roditelja ili adekvatnog roditeljkog staranja iz čitavog regiona, a kroz humanitarne koncerte više hiljada mladih u Novom Sadu je upoznato sa problemima ove grupe dece.
Vizija UG „Košnica“ je društvo u kom su svoj deci, bez obzira na veroispovest, nacionalnu pripadnost, socijalni i ekonomski status, poreklo, pol, fizičke i mentalne sposobnosti, zagarantovana dečija prava propisana Konvencijom Ujedninjenih Nacija o pravima deteta. Misija „Košnice“ je Srbija kao društvo u kom je obezbeđen kvalitetan život za decu roditeljskog i adekvatnog roditeljskog staranja, kao i za deci uz socijalno ugroženih porodica, i njihova potpuna integracija u društvenu zajednicu.
Naš dugoročni cilj je da dečiji kamp „Košnica prijateljstva“ pored tradicije dobije i evropsku dimenziju, kao i da postane centar za obuku volontera. Zajedno sa vama širimo ideju humanosti i podsećamo na društvenu odgovornost zajednice prema deci. Drago nam je da možemo da podelimo divan osećaj nesebično pružene ljubavi i pažnje onima kojima je to zaista neophodno.
Realizaciji projekta „Košnica prijateljstva“ pomogli su Vlada autonomne pokrajine Vojvodine, Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije i Gradska uprava za sport i omladinu grada Novog Sada.

Povezana vest:  “Soko Štark” ove 2012. godine slavi pravi jubilej - 90 godina od nastanka svoje prve čokolade