Candice Swanepoel  Blumarine Fall-Winter 2013-14 CampaignMust have za jesen: kaputi, neon boje i retro kombinacije

Kaputi, špicaste čizme, štrikane haljine, neon boje, odevne kombinacije inspirisane starim filmovima, samo su jedan deo onoga što je „must have“ ove jeseni i zime prema rečima modnih dizajnera u Srbiji.
Poznati domaći modni dizajner Slobodan Bata Spasojević smatra da je moda kao putovanje kroz vreme, uvek pozajmljuje iz prošlosti, ali živi u budućnosti, a da nam predviđanje trendova pomaže u odabiru stvari koje ćemo kupovati i nositi, šta će biti sezonski trend, šta će trajati, šta će nam privlačiti pažnju i inspirisati naš ukus šest meseci ili godinu dana od sada.
-Komadi garderobe koje bih izdvojio kao ‘must have’ za predstojeću sezonu su špicaste cipele, kaputi, čizme, uske farmerke, štrikana haljina i naravno modni dodaci kao što su kape, šalovi, torbe – rekao je Spasojević.
On je naglasio da su pre nekoliko godina špicaste cipele sa zvonastim farmerkama bio je autfit koji se nosio, a da su ove zime sve špicaste cipele dobrodošle, bez obzira da li su u pitanju ravne cipele, cipele sa štiklom ili čizme.
Prema rečima Spasojevića, kaputi su komad odeće u koji zaista treba da se ulaže. Dobar, kvalitetan kaput vanvremenskog kroja može trajati ceo život „zato budite spremni da potrošite novac za njega“, a isto, prema njegovim rečima, važi i za čizme.
-Ako kupite pravi par (i uz odgovarajuću negu) mogu trajati večno. Ove sezone čizme do kolena su ‘must have’. Kada izaberete dobar par uskih farmerki možete ih kombinovati uz sve – savetuje Spasojević.
-Kada jurite zbog posla, uvucite ih u čizme i spremni ste. Kada idete na ručak sa drugaricama, farmerke ukombinujte sa ravnim cipelama, ili baletankama, i kožnom jaknom i spremni ste. A ako se spremate za noćni izlazak, špicaste cipele sa dobrom top majicom i uskim farmerkama su prava kombinacija – naglasio je on.
Za one dane kada jednostavno dame ne znaju šta da izaberu kao odevnu kombinaciju, Spasojević savetuje, da obuku štrikanu haljinu u kombinaciji sa već pomenutim čizmama do kolena.
-Bez obzira na to koja je sezona, modni dodaci su uvek tu. Leti to mogu biti upečatljive narukvice ili minđuše, razne trake i ukrasi za kosu, a ove zime investirajte u razne šalove, marame, šešire, kape i torbe – naglašava Spasojević.
Mlada modna dizajnerka Ljuba Sikimić, koja iza sebe ima modni brend „Railway“, rekla je da ove jeseni dizajneri preporučuju trendove poput novog panka, ‘oversize’ kapute muškog kroja, krzno u raznovrsnim bojama i neobičnog kroja, a tu je i trend koji je inspirisan retro filmovima pa mnogi modeli podsećaju na srednjovekovne, Getsbi glamur ili Hičkok damu.
-‘Must have’ za predstojeću jesen je kaput ili ogrtač a ima ih u najrazličitijim varijantama od ‘oversize’ do strukiranih, muškog kroja, u kendi pastelnim bojama ili od krzna – rekla je Sikimićeva.
Ona je rekla da jarke boje ostaju popularne i za narednu sezonu, crvena, žuta, tamno zelena i plava kao i pastelne boje i crno bela kombinacija.
Likovna umetnica Ivana Ivković, koja je zajedno sa svojom koleginicom sa klase Ljiljanom Šunjevarić Arbajter pokrenula modnu liniju „Kora Leone“ istakla je da što se mode za jesen/zimu 2013/14 tiče da treba da se nose marame koje imaju svetle površine i tamnijie detalje, poručivši da je garderoba lični stav I da je tako treba i nositi.

Povezana vest:  Prilika za zaposlenje na preko 200 radnih pozicija na predstojećem Sajmu zapošljavanja i obrazovanja