1 lgbt zastava

Učesnici Parade ponosa u Budvi evakuisani brodovima

Učesnici Parade ponosa u Budvi, njih oko 30 koji su u taj grad došli autobusom iz Podgorice, evakuisani su danas brodovima iz Starog grada, jer nije mogao da im se obezbedi siguran prolaz kroz Budvu.  Prva Parada ponosa u Crnoj Gori održana je u znaku žestokih sukoba policije i protivnika gej parade. Zbog velikog broja protivnika gej parade, policija se odlučila da pripadnike LGBT populacije evakuiše sa dva broja iz budvanske marine. Operaciju evakuacije obezbeđivala su dva policijska patrolna čamca.
Uoči i tokom Parade bilo je više obračuna policije i protivnika, u kojima su policajci koristili pengreka, a oni koji protestuju kamenice. 
Policija je privela više od deset protivnika Parade ponosa, a od kamenovanja povređeno je nekoliko učesnik gej povorke.
Nekoliko stotina protivnika gej povorke, uglavnom mlađih, okupilo se u blizini Starog grada i zasulo kamenjem, flašama i drugim predmetima pristalice LGBT zajednice. 
Policija je prethodno privela nekoliko osoba, uoči Parade ponosa u Budvi, zbog toga što su gađali jajima autobus da pripadnicima LGBT zajednice i pokušali fizički da ih napadnu. 
Na trgu ispred zidina Starog grada u Budvi nalazile su se jake policijske snage, odnosno pripadnici specijalnih jedinica, koji su obezbeđivali oko tridesetak pripadnika gej populacije. 
Okupljeni protivnici Parade ponosa skandiraju „Ubij pedera“ i nosili transparente „Slobodna Crna Gora“ i „Cran Gora nije kuća srama“… 
Organizator povorke je LGBT Forum progres, a predsednik te organizacije Zdravko Cimbaljević kazao je ranije da će Parada ponosa u Budvi biti pokazatelj koliko je crnogorsko društvo u stanju da prihvati i neguje različitosti. 
Među učesnicima povorke bili su savetnik premijera za ljudska prava i zaštitu od diskriminacije Jovan Kojičić, savetnik predsednika Skupštine Crne Gore za odnose sa javnošću Snežana Burzan, kao i pomoćnici ministra za ljudska i manjinska prava Blanka Radošević-Mitrović i Sabahudin Delić. 
Paradi prisustvovali su i poslanik DPS-a i predsednik skupštniskog Odbora za ljudska prava i slobode Halil Duković, kao i funkciner Pozitivne Crne Gore Ana Ponoš. 

Povezana vest:  Kompanija dm pokrenula mobilnu aplikaciju: Omiljene proizvode sada možete da kupujete i dok ste u pokretu