Izvor PotocurakPotočurak – voda ljubavi u okviru „Senjski Rudnik festivala“

Prvi put u Senjskom Rudniku, 27. jula 2013.godine, u okviru „Senjski Rudnik festivala“ održana je manifestacija „Potočurak – izvor ljubavi“, u okviru koje je organizovana izložba fotografija starih i novih parova iz Senjskog Rudnika. Izložba je stalnog karaktera, a fotografije su postavljene na Zidu ljubavi, u parku, pored izvora Potočurak koji je od davnina mesto okupljanja parova iz ovog kraja.
Izvor Potočurak, je tradicionalno značajno mesto u društvenom životu rudarskih porodica, a decenijama unazad predstavlja simbol ljubavi. U bogatoj narodnoj tradiciji i kulturnom nasleđu i danas postoji verovanje da ko prvi put popije vodu sa izvora Potočurak nikada više ne napusti ovo rudarsko mesto. Takođe, izvor je od davnina mesto okupljanja parova u Senjskom Rudniku, a veruje se i da su se mnoge devojke udale tek nakon što su popile vodu sa izvora.
„Senjski Rudnik Festival“ održava se povodom obeležavanja 160 godina rudarstva i industrijalizacije u Srbiji, a u okviru njega će se odigrati niz kulturno-zabavnih manifestacija. U okviru Festivala 3. avgusta biće organizovano godišnje okupljanje stanovnika Senjskog Rudnika, a centralna proslava biće održana 6. avgusta povodom Dana rudara.

Povezana vest:  Palette Permanent Natural Colors linija - prve Palette boje sa prirodnim uljima i mlekom jojobe