GucaOtkriva se spomenik Pobedniku prvog sabora
U Guči su otpočele pripreme za jubilarni, 50. Dragačevski sabor trubača, koji će biti održan od 13. do 22. avgusta, a prvi put održaće se i nadmetanje za Prvu trubu sveta, najavili su organizatori.
Prvog dana festivala, 19. avgusta (četvrtak) nastupiće sastavi iz Francuske, Nemačke, Švedske, Rusije, SAD, Poljske, Slovenije, Makedonije, Rumunije, Slovačke,Turske, Austrije i Republike Srpske, dok će našu zemlju predstavljati orkestri Ekrema Mamutovića iz Vranja i Dejana Petrovića iz Dubokog kod Užica, pobednika prošlogodišnjeg sabora.
Oni će, prema izboru etnomuzikologa Mirjane Zakić, koja je predsednik žirija sabora, izvesti po dve kompozicije, jednu iz svoje zemlje i jednu po sopstvenom izboru, od 13 izvornih melodija iz Srbije, među kojima je i pesma „Znaš li, dragi, onu šljivu ranku“.
Direktor Centra za kulturu u Guči i Dragačevskog sabora Adam Tadić izjavio je Tanjugu da će tamičare ocenjivati, a zatim proglasiti najboljeg trubača i najbolji orkestar sveta,poseban međunarodni žiri.
Završno nadmetanje 16 najboljih trubačkih sastava Srbije, koji se budu kvalifikovali na predtakmičenjima u Baljevcu, Lučanima, Surdulici, na Zlatiboru i u Kotraži, biće održano na pozornici pored Belice, u subotu, 21. avgusta.
U desetodnevnom programu jubilarnog sabora učestvovaće više desetima igračkih i muzičkih grupa sa više kontinenata, uz revijalne nastupe domaćih umetnika među kojima su Boban i Marko Marković, Goran Bregović, Dejan Lazarević, Miroslav Ilić i Dejan Petrović.
Domaćin 50. Dragačevskog sabora i predsednik opštine Lučani Slobodan Jolović rekao je Tanjugu da će na ulazu u Gučhu biti otkriven spomenik Desimiru Perišiću iz Goračića, pobedniku prvog sabora održanog pre pola veka.
Predviđeno je, takođe, da 22. i 23. juna u Moskvi bude priređena promocija „najvećeg trubačkog takmičenja na svetu“ na kojoj će nastupiti orkestar Dejana Lazarevića.
Tom skupu prisustvovaće i delegacija dragačevskih privrednika. Organizatori očekuju da će pokrovitelj sabora i ove godine biti Vlada Srbije.
Povezana vest:  Martovska Moda za poneti