Mala-skola-rokenrola

Raznovrstan program za Međunarodni dan mladih u DOB-u

Nizom besplatnih programa – koncertima, izložbama, filmskim projekcija, u Domu omladine Beograd biće obeležen 12. avgust – Međunarodni dan mladih, najavio je danas DOB.
Praznik svih mladih na planeti ustanovila je Generalna skupština Ujedinjenih nacija 2000. godine, a u Srbiji se obeležava od 2007. godine, kada je formirano Ministarstvo omladine i sporta.
Program obeležavanja ovog praznika počinje sutra kada u Domu omladine kreće program 8. Svetskog samita medija za mlade.
U saradnji sa Medijskim edukativnim centrom i organizacijom „Balkan plus internacional“, biće organizovana međunarodna smotra filmova mladih autora.
Selekcija kratkih filmova, nastalih specijalno za ovu manifestaciju, prikazivaće se do 10. avgusta u Velikoj sali Doma omladine sa početkom u 21 čas.
Na Međunarodni dan mladih, 12. avgusta, u 19 časova, kao uvod u centralni program večeri, u Galeriji Doma omladine Beograda biće otvorena izložba slika „Amerika – srpski slikari Americi“.
Biće predstavljena 25 dela poznatih savremenih srpskih slikara, koji su kroz svoj umetnički izraz nastojali da predstave ovdašnje poimanje i viđenje američkog društva, kulture i umetnosti.
Autor izložbe je Miloš Mandić, vlasnik likovne kolonije „Kolut Mandić“, na kojoj su izloženi radovi nastali, a organizatori su Ambasada SAD, Američki kutak i Dom omladine Beograda.
Glavni program, koji će povezati omladince sa svih kontinenata, biće besplatan koncert srednjoškolskih bendova.
Dom omladine Beograda koncert realizuje u saradnji sa Malom školom rokenrola, a mladi muzičari će nastupiti 12. avgusta od 20 časova na Platou Milana Mladenovića.
I koncerti „na zidiću“, koji su obeležili ovo leto u Beogradu, biće u znaku mladih bendova – 9. avgusta ispred Doma omladine nastupiće sastav „Blankfajl“, a nedelju dana kasnije „D Bajt“.
Međunarodni dan mladih je zamišljen kao dan kada je pažnja usmerena na probleme mladih širom sveta i kada se ukazuje na promene koje mladi čine u životu svoje zajednice.
Omladinske organizacije i aktivisti širom sveta obelažavaju ga kulturnim manifestacijama, sportskim takmičenjima, radionicama i predavanjima.

Povezana vest:  Bečki „Ferien-Messe“ najveći sajam turizma u Austriji