Fica-MIJDruženje sa „fićom“ 24. avgusta ispred MIJ

Muzej istorije Jugoslavije u saradnji sa Udruženjem istoričara automobilizma i Udruženjem ljubitelja Fića iz Kragujevca organizuje drugo po redu Druzenje sa „fićom“ u subotu 24. avgusta, saopšteno je iz MIJ-a.
Okupljanje vozila na platou ispred muzeja i otvaranje manifestacije zakazano je za 11 sati. Publika će glasati za najsimpatičnijeg „fiću“ pa će u 13.30 sati biti proglašen pobednik i dodeljene nagrade.
Posetioci će imati priliku da vide revijalnu izlozbu automobila Zastava 600, 750 i 850 na platou ispred muzeja, koji za ovu priliku stižu iz gradova širom Srbije, da biraju najsimpatičnijeg „fiću“, čuju zanimljiva predavanja o tom automobilu i automobilskoj industriji u Jugoslaviji i da isprate ili učestvuju u revijalnoj vožnji ulicama Beograda.
Nova serija suvenira inspirisana „fićom“ biće predstavljena u suvenirnici Muzeja.
Ulaz na predavanje o istoriji automobilizma u Jugoslaviji: O Zastavi 1400 BJ, pocecima proizvodnje „fiće“ i dizajnerskom opusu Stevana Mihajlovića u bioskopskoj sali „Muzeja 25. maj“ zakazano je za 12 sati, a ulaz je besplatan.
Za 14 sati zakazana je revijalna vožnja kroz Beograd, od Muzeja istorije Jugoslavije, preko Topcidera, novog mosta na Adi, Novog Beograda, Brankovog mosta do Skupštine grada.
„Fića“ – Prevozno sredstvo s točkovima, velikodušnije „automobil“. Iako predviđen za prevoz omanjih putnika na kratkim relacijama, „fićom“ su čitave familije (sa koferima, strinama i loncem punjenih paprika za usput) putovale u posetu rođacima na drugi kraj zemlje.
Kupovina „fiće“ je 1960-tih godina bio događaj ravan rođenju ili smrtnom slučaju u porodici. Inicijacija novog „fiće“ vršila se tako sto bi vlasnik ukrcao neverovatnu količinu oduševljene susedske dece i provozao ih po kraju“, navodi se u „Leksikon YU mitologije“ Dejana Novačića.

Povezana vest:  Beč u borbi protiv nasilja