Halid Beslic

Halid Bešlić nije doprineo hrvatskoj kulturi

Među 625 osoba koje su ove godine dobile hrvatsko državljanstvo našao se i glumac Emir Hadžihafizbegović, kao i reper Edo Maajka, ali ne i pevač Halid Bešlić.
U slučaju glumca Emira Hadžihafizbegovića, Ministarstvo kulture ocenilo je da je on od posebnog interesa za Hrvatsku. Glumio je u 12 hrvatskih igranih filmova, dobitnik je tri hrvatske nagrade, uključujući dve Zlatne arene, obrazloženo je.
Glumac je zatražio hrvatsko državljanstvo i dobio ga uz preporuku Ministarstva kulture. Kada državljanstvo traže osobe koje su uticajne u krugovima sporta, nauke ili kulture, MUP traži preporuku od resornog ministarstva, piše „Jutarnji list“.
Pre Hadžihafizbegovića, hrvatsko državljanstvo dobio je i reper Edo Maajka.
Međutim, manje sreće od svojih kolega imao je pevač Halid Bešlić, čiji je zahtev Ministarstvo kulture pre tri godine odbilo, jer je zaključilo da Halidov rad nije doprineo hrvatskoj kulturi.
„Voleo bih da sam dobio hrvatski pasoš, to bi mi olakšalo putovanje. Hteo sam državljanstvo zbog jednostavnijeg putovanja, posla, odlaska na more, ali i kupovine nekretnine“, objasnio je Bešlić, prenosi list.

Povezana vest:  Novi pilot projekat javnih bicikala u Beču