oktobarfestOtvoren 180. Oktoberfest

U Minhenu je danas, otvaranjem prvog bureta piva, uz muziku i okiđene povorke ljubitelja narodne zabave koje su defilovale ulicama bavarske prestonice, označen početak tradicionalnog, 180. „Oktoberfesta“, koji đe trajati narednih 16 dana i na kome se očekuje najmanje šest miliona posetilaca.
Čast da otvori prvo bure piva, a time i označi početak ovog najveđeg narodnog festivala na svetu pripada veđ decenijama gradonačelniku Minhena, socijadlemokrati Kristijanu Udeu, koji je danas, sa dva udarca, otvorio bure i to, poslednji put, pošto se više neđe kandidovati za gradonačlenika.
I ove godine đe vešte, okrugle bavaske konobarice, noseđi i po desetak krigli u rukama oduševljavati goste iz Evrope, Amerike, Australije…, a organizatori očekuju da đe se za vreme dana zabave popiti više od šest miliona litara piva.
„Oktoberfest“, zaštitni znak Bavarske, održava se skoro dva veka, a sve je počelo velikom konjičkom trkom na svadbi prestolonaslednika Ludviga Bavarskog i princeze Tereze Saksonske, 1810. godine….i zato se poljana, gde se održava festival naziva „Terezine llivade“.
U početku je bilo planirano da zabava u znak seđanja na svadbu Ludviga Bavarskog traje nekoliko dana, a zatim se to produžilo na dve nedelje. Počinje se uvek krajem septembra, a organizatori imaju isplanirano vreme održavanja „Oktoberfesta“ za narednih desetak godina.
Kao i ranije-muzika i alkohol-deo su ove zabave, a kada je reč o pivu i Bavarcima, dosadašnje iskustvo pokazuje da se, uglavnom, popije onoliko miliona litara piva, koliko ima i posetilaca, do duše, ima puno onih gostiju koji ne piju pivo, ali da, zatim, drugi gosti „izglancaju“ bilans popijenih krigli.
A, na vašaru đe biti svega- i pečenih volova, i belih kobasica, i kolenica, i liciderskih srca i mirisnih slatkiša i drugih bavarskih specijaliteta, kažu organizatori.

Povezana vest:  U Francuskoj usvojen zakon o zabrani mobilnih telefona u školama