SALON STRIPA LOGO 2013Salon stripa u Beogradu postaje značajno mesto za autore

Međunarodni salon stripa u Beogradu, koji se ove godine održava po 11. put postaje značajno mesto za strip autore, ocenio je na današnjoj konferenciji za novinare u SKC-u predsednik žirija Boban Knežević.
Knežević je dodao da se na konkurs Salona prijavilo 235 učesnika (165 domaćih i 70 inostranih) iz 22 zemlje sa 203 rada.
Knežević je istakao da će žiri u sastavu strip autor Miroslav Marić, profesor Fakulteta primenjene umetnosti u Beogradu Zdravko Mićanović, strip izdavač i producent SKC Novi Sad Jovan Gvero i istoričar umetnosti i novinar Studia B Petar Jončić, dodeliti na sutrašnjem otvaranju u SKC-u Salona Gran pri, nagradu za najbolje ostvarenje u domenu klasičnog strip jezika, nagradu za najbolje ostvarenje u domenu alternativnog strip jezika, nagradu za najbolji strip crtež.
Biće dodeljana i nagrada za najbolji scenario, specijalna nagrada za inovaciju u strip umetnosti, nagrade žirija u kategoriji takmičara do 15 godina, specijalna nagrada žirija za najbolju ideju, specijalna nagrada žirija za zreo i maštovit izraz i specijalna nagrada žirija za namlađeg autora.
„Ove godine dosta radova se prijavilo na konkurs što pokazuje da Salon stripa postaje značajno mesto, jer su se prijavili radovi autora skoro sa svih kontinenata“, naglasio je Knežević.
„Autori što više treba da se udružuju, a ukupan rezultat treba da bude što bolji. radovi su bili svetskog kvaliteta tako da nam je bio težak izbor“, naglasio je on.
Jončić je rekao da je posao žirija bio vrlo težak, a da su neki stripovi „gubili“ u najužem izboru tu borbu.
On je istakao da mu se svidelo to što neki strip autori nisu išli linijom klasičnog stripa u kojima autori pokušavaju da promene nešto u jeziku stripa i da promene nešto.
Urednik salona Miki Pješčić rekao je da je specijani gost Salona pionir zagrebačke škole crtanog filma i jugoslovenske animacije Borivoj Dovinković Bordo i da će program specijalnog gosta biti podeljen u četiri celine – izložba retrospektivnih radova „Škilja, ratko, Mendo, Čipko…“, retrospektiva animiranih filmova (projekcije i predavanje Andriane Ružić), svetska premijera dugometražnog filma o jednom od najdugovečnijih strp crtača na svetu „Bordo-vječna stripovska mladost“ i promocija izdanja „Vedisa“ iz Zagreba.
Prema rečima Pješčića, najavljeni gost iz Francuske Žan-Pjer Peko koji je dosta sarađivao sa srpskim strip autorima nije mogao da dođe na Salon stripa zbog ličnih problema, ali da će se održati deo programa koji je vezan za rad naših crtača sa najznačajnijim scenaristima na svetu.
Treći segment festivala biće posvećen bugarskom stripu i biće vezan za nacionalni bugarski strip projekat, dok će poslednji segment biti posvećen alternativnoj rumunskom strip sceni.
„Mi ovim konceptom zaokružujemo pregled regionalne strip scene i predstavljamo i nastojimo da ukažemo na vrednosti i relevantnosti naših strip autora u svetu“, zaključio je Pješčić.
Veljko Krulčić iz Zagreba, koji je autor selektor retrospektivne izložbe o Bordou rekao je da je on „jedinstvena pojava ne samo u Hrvatskoj nego i šire“, kao i da je već sa 11 godine (1941. godine) nudio u Beogradu svoj prvi strip za objavljivanje, a da je 1945. godine imao prvi profesionalni strp angažman.
„Danas u 83. godini on i dalje crta“, istakao je Krunčić, dodajući da je on jedan od najdugovečnijih crtača.
„Retrospektivnom izložbom pokušao sam da prikažem njegovu bogatu i raznoliku strip karijeru“, naglasio je on.
Međunarodni Salon stripa, biće otvoren sutra uveče u SKC-u, a trajaće do nedelje, 29. septembra.
U okviru Salona biće predstavljeni strip umetnici iz Srbije, Francuske, Hrvatske, Bugarske i Rumunije, njihovi aktuelni projekti i izdavaštvo.
Pored takmičenja strip autora svih uzrasta iz svih zemalja sveta po međunarodnom konkursu Salona, kao najvažnijeg segmenta festivala, izdvaja se i programski osvrt na prvi tom kapitalnog izdanja srpskog stripa, knjigu „Lazo Sredanović, Nikola Lekić, Ninoslav Šibalić, Milenko Maticki – Dikan“, urednika izdanja Zorana Stefanovića i izdavačke kuće „Everest-Media“ (Beograd).
Nagrada za životno delo 11. Salona – Specijalno priznanje za doprinos srpskom stripu dodeljeno je upravo Lazu Sredanoviću (74) iz Beograda.
Nagrada izdavačke kuće „Dečje novine Dositej“ – „Srećko Jovanović“ dodeljena je Radivoju Bogičeviću (Beograd), najbolji izdavač domaćeg stripa 2012/2013 je SIC Niš za ediciju „Strip Prešing“, dok je priznanje za najbolja inostrana izdanja u Srbiji 2012/2013 pripalo kući „Omnibus“ (Beograd).
U okviru Salona biće obeleženo 100 godina od rođenja Nikole Navojeva, 50 godina edicije „Nikad robom“, 40 godina od prvog pojavljivanja stripa za decu „Zuzuko“, 15 godina Balkanske smotre mladih strip autora i 10 godina dečjeg enigmatskog zabavnika „Munja“.

Povezana vest:  Milo Lompar dobitnik nagrade Nikola Milošević