prajd setnja sep 2013

PRAJD 2013

Završena šetnja LGBT aktivsta, bez incidenata

Grupa LGP aktivista prošetala je večeras centrom Beograda, uprkos proceni naldežnih državnih organa da ne postoje bezbednosni uslovi za održavanje Parade ponosa, a protestna šetnja koja je krenula od Vlade Srbije do Doma Narodne skupštine prošla je bez incidenata.
Kako je Tanjugu rečeno večeras u MUP-u, nije bilo incidenata niti privođenja, a pripadnici policije prate učesnike protesta dok se razilaze.
Grupa od nekoliko desetina aktivista okupila se večeras oko 11 sati ispred zgrade Vlade Srbije u Nemanjinoj ulici odakle je ulicom Kneza Miloša, praćena novinarima, prošetala do Skupštine Srbije.
Povorku, na čijem su celu bile zastave duginih boja i transparent „Imamo Prajd“, obezbeđivale su jake policijske snage u opremi za razbijanje demonstracija.
Učesnici šetnje nosili su i transparente „Ovo je Prajd, ovo je Srbija“, „Pobeda, Pobeda“, „Živela ljubav“.
Povorka se potom zaustavila ispred Doma Narodne Skupštine uzvikujući „Imamo Prajd“, odakle su se i razišli nešto pre ponoći.
Protestna šetnja protekla je bez incidenata, izuzev nekoliko verbalnih sukoba, a saobraćaj u centru grada, koji je u vreme trajanja šetnje bio delemično zatvoren na raskrnici Bulevara kralja Aleksandra i Kneza Miloša, ubrzo je normalizovan.
Uz poruku „Nećemo nestati“, Mićić je naglasila da će pripadnici LGBT populacije imati Prajd svakog dana 365 dana u godini, dokle god „državne institucije i društvo ne budu spremni da se pozabave onim o čemu govore“.
Biro za koordinaciju službi bezbednosti doneo je danas, posle više od tri sata rasprave, odluku da se Parada ponosa ne održi iz bezbednosnih razloga.
Premijer i ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić obrazložio je tu odluku time da su bezbednosne procene pokazale da je moglo doći do ozbiljnog narušavanja javnog reda i mira, a da su od prava i sloboda jedino viši razlog bezbednost i sigurnost građana.
On je rekao da se ne dovodi u pitanje političko opredeljenje zemlje da se poštuju prava svih građana, ali da je važnija od toga njihova bezbednost. Dačić je rekao i da to nije „kapituliranje pred huliganima“.

Povezana vest:  Održana zajednička konferencija NTO Crne Gore i TO Srbije na temu projekta „Odmor za sve" u Beogradu