vrpcaPrevencija i rano otkrivanje raka dojke su ključ za uspešno lečenje!

Povodom obeležavanja meseca borbe protiv raka dojke, Udruženje žena obolelih i lečenih od raka dojke „Budimo zajedno“ organizovaće edukativno predavanje na temu „Prevencija i rano otkrivanje raka dojke“ u sredu, 16. oktobra, u 17:30 časova, u svečanoj sali opštine Stari grad (Makedonska 42).
Predavanje će održati dr Ana Jovićević, epidemolog Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije, a pored nje gošća na predavanju biće i dr Ljiljana Lazić, koordinatorka Nacionalne kancelarije za skrining raka, i govoriće o značaju skrininga raka dojke.
Prema podacima Registra za rak u 2010. godini u Centralnoj Srbiji je od nekog oblika maligne bolesti obolelo 11.000 žena, a umrlo 6.393 žena, pri čemu je rak dojke na prvom mestu sa učešćem od 25,2% u odnosu na ostale maligne bolesti kod žena. U Beogradu je broj novoobolelih žena od raka dojke u 2010. godini iznosio 1.303, dok je u Centralnoj Srbiji 3.154 žene obolelo od ove bolesti, što pokazuje još uvek poražavajući broj od približno 4.500 obolelih žena u celoj Srbiji. Negativne statistike se na tome ne završavaju. Broj umrlih žena u 2010. godini u Beogradu iznosio je 429, a u Centralnoj Srbiji 1.197, što je cifra od oko 1.600 žena koje nisu uspele da se izbore sa ovom bolešću.
Tim povodom, u okviru obeležavanja međunarodnog meseca borbe protiv raka dojke, biće organizovano edukativno predavanje sa ciljem da se ukaže na značaj preventivnih pregleda.
Rak dojke predstavlja najčešći maligni tumor i tumor sa najvišom stopom mortaliteta, kod žena širom sveta, ali i u Srbiji.

Povezana vest:  Novi TV dodatak za tabloid "San"