fedja zima-25„Splitski đir u Savamali“ od 16 do 20. oktobra

U sredu, 16. oktobra, počinje festival posvećen savremenoj splitskoj kulturi – „Splitski đir u Savamali“ u Mikser House-u. Veče svečanog otvaranja će početi predstavljanjem izložbe fotografija „Splitske ljepotice“ u 20 časova, legendarnog jugoslovenskog fotografa Feđe Klarića, a manifestaciju će svečano otvoriti glumica Aleksandra Janković – Splića tradinionalnim splitskim plesom koji će izvesti sa gostom iz Splita – Nenom Ćelanom. U uzbudljivoj završnici večeri, od 21 čas, posetioce očekuje koncert jednog od najoriginalnijih sastava na regionalnoj sceni – „Libra“.
„Libar“ će sutradan u istom terminu održati još jedan koncert, na koji je ulaz, kao i prvog dana, slobodan, dok 18. oktobra od 22 časa nastupa talentovani hip-hop bend „Dječaci“. Dan kasnije na bini Mikser House-a će se predstaviti miljenici regionale publike – TBF. Karte za ova dva koncerta se mogu kupiti na svim prodajnim mestima Eventima, a cene u pretprodaji su 500 dinara za koncert „Dječaka“ i 600 za TBF, za pojedinačne karte, dok je paket ulaznica za oba koncerta 900 dinara.
U četvrtak, 17.10. od 20 i 30 nastupa Fon Biškić (domaćoj publici poznat sa EXIT festivala) i „Eat music“, koji će izvesti jedinstveni DJ performans na čokoladnim pločama.
Za gastronomski ugođaj će se pobrinuti Linda i Toni Vladislavić iz „Figa Food bara“, koji zajedno sa gostujućim kuvarima prenose mirise i ukuse mora, dok će posetioce kroz bogat svet dalmatinskih vina voditi vrhunski somelijei Bojan Gajić i Nikola Franić. Pored autentičnog splitskog menija, poznavaoci gastronomije iz Splita će svoje znanje demonstrirati i kroz kulinarske radionice.
Dok će „Splitske ljepotice“, fotografa Feđe Klarića će prikazati modne kreacije sa ulica Splita s kraja 20. veka, izložba fotografija, autora Denisa Bobana, veslača i jugoslovenskog reprezentativca, ponudiće pogled na današnji život na splitskim ulicama.
Od četvrtka do subote od 18 časova će se odvijati razgovori – „Ćakule u šest“, a termin od 19 časova na galeriji Mikser House-a je rezervisan za filmske projekcije. Biće prikazani filmovi: „Mrak“ (17.10.) i „Predstava“ (18.10.) reditelja Dana Okija, kao i filmski radovi studenata Umetničke akademije u Splitu (19.10).
Svakog dana od 20 časova se upoznajemo sa savremenim splitskim dizajnom, a predstaviće nam se: Ana Givoje, autorka originalnog brenda Bag, dizajnerka nakita Gorana Gulišija (Arterija), Atelje Vasko Lipovac, koji je osnovao čuveni hrvatski slikar i skulptor, Lili Poljak sa svojom Filc manufakturom, koja će u subotu od 12 časova održati besplatnu radionicu filcanja, i dr.
Tokom vikenda od 12 časova, mališani će moći da učestvuju u kreativnim radionicama. Prvog dana ih Atelje Vasko Lipovac vodi kroz magični svet splitskih čari, dok ih u nedelju očekuje pravljenje morskih ukrasa.
Festival „Splitski đir u Savamali“ je rezultat dugogodišnjeg parterstva između splitske organizacije „Super dan“, koja vodi inovativni „Figa Food bar“ i beogradskog „Miksera“, i za cilj ima razmenu između dve dinamične kulturne scene – Beograda i Splita.

Povezana vest:  Srpske manifestacije od države zatražile podršku i jasan plan otvaranja ove ugašene privredne grane